Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 07. – 16:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Dmitro Kuleba külügyminiszter a Liberation című kiadványnak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna nem akar háborút. Ugyanakkor az ukrán hadsereg fenyegetés esetén nyit tüzet. 

Megjegyezte, hogy Ukrajna nem törekszik a donbászi konfliktus kiélezésére,

elkötelezett a helyzet politikai és diplomáciai megoldása mellett.

"Csak akkor nyitunk tüzet, ha veszély fenyegeti csapatainkat, vagy ha megtámadják őket" - idézte Kuleba szavait az RBC Ukraina hírportál.

A külügyminiszter szerint a donbászi tűzszüneti rendszer decemberig működött, de aztán Moszkvában valami megváltozott.

"Ami minket illet, a támadásra való áttérés érdekében nem hajtunk végre semmiféle erősítést, a szokásos katonai rotációk kivételével. De ha egyikünket megölik, akkor jogunk van védekezni" - tette hozzá.

Kuleba úgy véli, hogy a donbászi helyzet súlyosbodása üzenet Ukrajnának, annak érdekében,

hogy megijessze az ukrán kormányt és rugalmasabbá tegye azt a tárgyalások során.

"Az oroszok ezt az eszkalációt használják arra, hogy megerősítsék pozíciójukat a normandiai formátumban. Az üzenet az, hogy bármit is csinálsz, azt csinálunk, amit akarunk. Így, ami történik, messze túlszárnyal Ukrajna határain" - mondta Kuleba.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport (TCG) ukrán küldöttségének vezetője, Leonyid Kravcsuk, többek között Ukrajna első elnöke elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem áll készen a nagyszabású háborúra, mert fél a következményeitől.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Moszkva egyelőre nem látja jelét annak, hogy Kijev vissza akarná fogni a harcias retorikát, és hogy kézben tartaná fegyveres erőit a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!