Origo
Megosztás


Erdély keleti részén, főként a hegyvidékeken, így Hargita megyében is súlyos fennakadásokat okoz a közlekedésben a szerda hajnalban kezdődött, és azóta is kitartó havazás.

A Maszol erdélyi hírportálon azt írták, hogy a román rendőrség fokozottan jelen van a közutakon, és a sószórók, hóeltakarító gépek is  folyamatosan végzik a munkájukat - írja az Origo.

A Román Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán 23 óráig érvényes, havazásra és erős széllökésekre vonatkozó sárga figyelmeztetést adott ki. 

A szél elérheti az óránkénti 50-60 kilométeres sebességet, és hófúvásokra számíthatunk mindenfelé

- közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség diszpécsere.

A Maroshévízt Borszékkal összekötő Borszéki-hágón több tucat teherautó akadt el a havas úton. 

Catalin Romanescu, a Hargita Megyei Útügyi Igazgatóság vezetője az Agerpresnek nyilatkozva elmondta, hogy az elakadt kamionosokat a helyi katasztrófavédelem és a rendőrség emberei segítik a haladásban.

A Hargita megyei rendőrség is figyelmeztetést adott ki: főként a hegyi útvonalakon nehézkes a közlekedés, és ha a havazás továbbra is erősödik, nem kizárt, hogy bizonyos útszakaszon kénytelenek lesznek lezárni a forgalmat. 

Brassó megyét sem kíméli a szűnni nem akaró havazás

Az Agerpres hírportál a Brassói Regionális Utak és Hidak Igazgatóságának (DRDP) közleménye alapján azt írta, hogy keddről szerdára virradó éjszaka 55 hóeltakarító eszközzel 275 tonna csúszásgátló anyagot szórtak ki az utakra. 

A sárga riasztás ott tegnap éjszaka 23 órától szerda este 6-ig van érvényben.

A DRDP szerint a hóeltakarító munkásaik a hatáskörükbe tartozó öt megyében - Brassó, Nagyszeben, Hargita, Kovászna és Maros, valamint az A1 és A3 autópályákon kedd éjjel óta folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításán.

Már csaknem háromméteres hó van a Fogarasi-havasokban

A nagyszebeni regionális meteorológiai központ arról számolt be, hogy 295 centiméter a hóréteg vastagsága a Fogarasi-havasokban lévő Bilea-tónál.

A Bilea-tavat csak felvonóval lehet megközelíteni, a Transzfogarasi út csak a Bilea-vízesésig járható, ám addig is csak téli körülmények között lehet közlekedni rajta.

Hozzátették: a híres téli üdülőközpontban, Szebenjuharoson, ahol hivatalosan már több mint egy hónapja lezárták az idei síszezont, jelenleg 59 centiméteres hó van. Forrás