India | 2021. 04. 07. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Indiában hétfőn 103 558 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak, ezzel az ország az Egyesült Államok mellett a második, ahol a napi új esetszám meghaladta a százezret.

A világ második legnépesebb országában a járvány jelenleg a második hullám felfutó szakaszában tart,

eddig igazoltan legalább 12,7 millió fő kapta el a betegséget, ami az Egyesült Államok és Brazília után a legmagasabb esetszám a világon - írja a Magyar Nemzet.

Ennek ellenére a napi halálozások száma viszonylag alacsony, ötszáz fő körüli, összesen pedig 165,5 ezer életet követelt a kór.

A járvány március elején robbant be újra Indiában, miután februárban lazítások kezdődtek; az emberek nem tartották a szociális távolságot, és nem viseltek maszkot sem. Mahárástra állam – amely az ország harmadik legnagyobb területű és második legnépesebb állama – jelentette az új fertőzöttek több mint felét.

Ráadásul az államban március végén egy új koronavírus-variánst is azonosítottak, melyről egyelőre keveset tudnak a szakemberek. Az India pénzügyi központját, a Mumbai városát is magában foglaló régió vasárnap közzétett szigorító intézkedései szerint hétfő estétől bezárnak a plázák, bárok, mozik, éttermek és istentiszteleti helyek is, valamint este 8 és reggel 7 óra között kijárási tilalom lép életbe.

A szigorítások és a magas fertőzésszám dacára Narendra Modi miniszterelnök és pártja továbbra is nagygyűléseket tart olyan településeken, ahol választásokra készülnek. A kormány engedélyt adott továbbá egy hindu fesztiválra is az ország északi részében.

A fesztivál várhatóan egy hónapon át tart majd, és több tízezer látogatót vonz naponta.

A több mint 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 76 millióan kapták meg legalább az első adag oltóanyagot, de csak 9,5 millióan a másodikat is. Az oltási hajlandóság egyébként növekszik, bár vakcináért jelenleg még csak a 45 évesnél idősebbek jelentkezhetnek.

A kormány és az egészségügyi szakemberek augusztusig háromszázmillió beoltottat kívánnak elérni. Narendra Modi miniszterelnök azonban a vakcina elpocsékolására is figyelmeztetett, így a jövőben csak akkor kezdik meg az oltást, ha minden arra jogosult behívott megjelent.

India az elmúlt három hónapban mintegy 16 millió vakcinát exportált is, a magas belföldi megbetegedésszámok miatt azonban a kormány most elsősorban a hazai oltásra kíván koncentrálni. – Érthető India hozzáállása az eseményekhez, de fontos, hogy az ország folytassa a vakcinák exportját is.

Az egyensúly megtalálása lenne a legfontosabb – vélekedett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Az Indiai Serum Intézet, a világ egyik legnagyobb oltóanyag-előállítója készíti az oxfordi AstraZeneca-vakcinát is,

az export csökkenését pedig már a megrendelő országok is megérezhették.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Biden hivatalba lépése óta már 150 millió oltást adtak be az Egyesült Államokban. Biden ismét kijelentette: hivatalba lépésének 100. napjára el kell érniük a 200 milliós határt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 132,3 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés