Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 07. – 17:00 | Kárpátalja |
Fotó: „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány

Hirdetés

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány idén is rajzpályázatot hirdet a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Ha szeretsz rajzolni és szereted a nyári táborokat, akkor neked szól a felhívás.

A 10-16 éves helyezettek meghívást kapnak a 2021-es évben 11. alkalommal megrendezésre kerülő Jankovics Mária Alkotótáborba, amit augusztus első heteiben a karantén szabályozásoknak megfelelő formában fogunk megtartani.

Emellett a pályázaton helyezést elért diákokat festő- és alkotóeszközökből összeállított ajándékcsomaggal jutalmazzuk. Megkérünk minden pályázót, hogy minimum A4-es (21 x 30 cm) és maximum A3-as méretű, (42 x 30 cm) munkákat küldjön be.

A pályázaton elemi-, általános-, középiskolás tanulók vehetnek részt. Kérjük minden beküldött pályamunkánál tüntessék fel a felkészítő tanár személyét. 

Az alábbi témakörökből válogathattok, egy alkotó több témakörben is beküldheti az elkészült pályaműveit.

1. Mesebeli kilátás – Készíts egy olyan rajzot, amelyen lerajzolod az ablakpárkányod és az ablakkereted, csak a megszokott kilátás, az udvarotok helyett képzelj el egy mesebeli világot, vagy egy olyan helyet, ahová szívesen kirándulnál vagy elutaznál a családoddal és fesd meg azt a tájat az ablakon túlra. Akár úgy is elkészítheted a munkát, hogy az ablakpárkányt és az ablakod körüli benti részt: függönyt, polcot, stb. fekete-fehér, szürkeárnyalatos színekkel és grafikai technikákkal készíted el, de az ablakon keresztül látatott, elképzelt tájat pedig bármilyen színes technikával és alkotóeszközökkel. A kép hátuljára írd le pár sorban nálad milyen a kilátás, mit látsz ezen a varázsablakon keresztül?

2. Maszk díszítő – A védőmaszkok a hétköznapjaink részévé váltak. Mindannyian ismerjük a fehér és világoskék orvosi maszkokat, de több színben és mintában is beszerezhetők már az egészségünket védő maszkok. Ebben a kategóriában arra kérünk, hogy pár egyszer-használatos orvosi maszkot, amit mondjuk már felhasználtál, ahelyett, hogy kidobnád, díszítsd ki a saját elképzelésed szerint: rajzolhatsz rájuk bohóc orrot, valamilyen fintort, vagy bajszot és szakállt, akár egy tájképet, vagy valamilyen egyéni mintát. Használhatsz akril festéket, vagy filceket, akár ki is hímezheted a maszkokat. Természetesen már nem lesz használható az eredeti funkciója szerint, de próbáld vászonként és alapanyagként újraértelmezni a maszkot. Az elkészült maszkban készíts magadról egy fotót és írd le, hogy milyen technikát használtál és küldd be a pályázathoz. Kié lesz a legeredetibb maszk?

3. Egy napom története – Készíts egy három képblokkból álló képregényt, amiben lerajzolod hogyan telik egy tökéletes napod, ha úgy gondolod, elkészítheted egy elképzelt napodat, amiben, mint szuperhős megmented a világot, de bármilyen más történetet is ábrázolhatsz, ami rólad és egy napodról szól. A minimum három képkockából - 3 részből - álló történetszálat kiegészítheted további képkockákkal, és ne feledd a szövegbuborékokat sem, amiben röviden leírhatod a történetet értelmező rövid szöveget is. 

4. Barátkozó – Ebben a témakörben olyan pályaműveket várunk, amiben a legjobb barátoddal ábrázolod magatokat kedvenc tevékenységetek közben. Lehet ez a kép egy közös kinti játék, biciklizés, focizás vagy közös filmezés, esetleg egy kirándulás emléke. Ha gondolod a háziállatoddal töltött időt is bemutathatod, rajzold le mit szerettek együtt csinálni: a kutyáddal, cicáddal vagy bármi számodra kedves házi kedvenccel. A kép hátoldalára írd le vagy mellékeld a barátod nevét és azt is, hogy mióta ismeritek egymást, hogy lettetek barátok. A kép elkészítéséhez bármilyen grafikai vagy festészeti technikát választhatsz.

5. Családfigurák – Ebben a témakörben olyan munkákat várunk, amiben a családotokat mutatod be. Készíts különböző családtagjaidat bemutató figurákat, rájuk jellemző ruhában vagy beállításban. A figurákat elkészítheted: gyurmából, plasztenlinből, agyagból vagy sógyurmából (amit nyugodtan ki is színezhetsz), de akár papírmasé technikát alkalmazva vagy origami technikával is elkészítheted a figurákat. Az a lényeg, hogy olyan térbeli figurák legyenek, amelyeket beállíthatsz egy családi portréhoz, az így elkészített családi fotót küldd el számunkra és kérjük, hogy mellékeld kiket ábrázoltál a családi portrédon (Pl.: balról: Anyu-kék sálban, Apu-kedvenc kockás ingében stb.). A családi portréhoz elkészítheted a házi kedvenceitek szobrait és őket is beállíthatod a kompozícióba, hogy hány családtagot szeretnél ábrázolni, csak tőled függ.

A munkákat a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványhoz lehet eljuttatni 2021. május 20., 15:00 óráig.

A befotózott, beszkennelt jó minőségű munkákat az alábbi email címre várjuk: geniusja2019@gmail.com

A levél tárgyaként „Alkoss kedvedre 2021”-et kérjük feltüntetni. 

A postai úton később érkező pályamunkák nem vesznek részt a versenyen.

Az eredményhirdetésre 2021. június 5-én kerül sor a XI. Kárpátaljai Tehetségnap keretein belül.
Címünk: „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, 90202 Beregszász, Kossuth tér 6. (429-es iroda)
Tel.: + 380-31-41-4-29-68 (149-es mellék)
E-mail: geniusja2019@gmail.com

A rajzokat kárpátaljai képzőművészekből álló zsűri bírálja el.

Kérjük, hogy az elkészült művek hátoldalán tüntessék fel a következő adatokat:

név, születési dátum, a rajz választott témája, lakcím, tanintézmény, osztály, telefonszám, e-mail cím.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!