Afrika | 2021. 04. 07. – 14:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Egyes afrikai országokban az anyáknak 40-50-szer nagyobb esélyük van csecsemőjük elvesztésére, mint a világ legfejlettebb államaiban - állapította meg egy nemzetközi kutatás, amelyet a BMJ Global Health című folyóiratban publikáltak.

A német Max Planck Demográfiakutató Intézet (MPIDR) és a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) vezette, új módszertant használó kutatásban 89 országban 2010 és 2018 között gyűjtött nyilvános adatokat felhasználva

becsülték meg a világ 170 országára nézve azt, hogy a 20 és 49 év közötti anyák mekkora eséllyel veszítik el egyévesnél fiatalabb gyermeküket

- írja az MTI.

A csecsemőhalandóság által legkevésbé érintett hét országban, köztük Japánban, Finnországban és Spanyolországban 1000 anya között még az ötöt sem érte el azok száma, akik legalább egy egyévesnél fiatalabb gyermeküket elveszítették. Németországban 1000 anya közül 6 veszítette el csecsemőkorú gyermekét.

Ezzel szemben a világ 34 országában, főleg Afrikában, 1000 anya közül legalább 150 szembesült kisgyermeke elvesztésének tapasztalatával, vagyis több mint 30-szor annyi, mint amennyi az e téren legjobban álló hét fejlett országban.

Mi több, 16 szubszaharai és közel-keleti országban a legalább egy csecsemőjét elvesztő anyák száma meghaladja a 200-at,

sőt egyes országokban a 250-et is ezer anya közül.

A rostocki székhelyű MPIDR honlapján közölt adatok szerint Magyarország Kelet-Európa többi részével együtt, beleértve Oroszországot is, azon országok csoportjába tartozik, ahol 1000 anya közül 10-30 veszít el legalább egy egyévesnél fiatalabb gyermeket. Európa nyugati felén 10 alatt van ez a mutató.

Korábban hírt adtunk arról, hogy tömegtragédiába fulladt a volt elnök gyászszertartása Tanzániában. Csaknem félszáz embert tapostak halálra Tanzánia volt elnökének, John Magufulinak a gyászszertartásán, amelyet egy stadionban tartottak – adta hírül kedden a Citizen című helyi újság.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a denevérről egy közvetítő fajon keresztül terjedhetett át a koronavírus az emberre. Egy közvetítő faj feltehető szerepét hangsúlyozza az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína közös jelentése az új koronavírus (SARS-CoV-2) emberre való átterjedéséről, amelyből az AP hírügynökség előzetesen részleteket tett közzé hétfőn.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!