Magyarország | 2021. 04. 06. – 14:26 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Két és fél millió ember beoltását követően lehet arra számítani, hogy a beoltott tömeg valamennyire megváltoztatja a koronavírus-járvány lefolyását - nyilatkozta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a közmédiának.

Szlávik János ugyanakkor kiemelte: „ahhoz, hogy hátradőljünk, sokkal-sokkal több oltást kell beadni”.

Azt mondta: a járvány kezdetén úgy tartották, hogy a nyájimmunitáshoz a lakosság 60-70 százalékának átoltottsága megfelelő - írja az MTI.

Az új vírusmutánsok megjelenésével azonban – különösen a brit mutáns terjedésével –, a főorvos szerint ennél is magasabb, akár 70-80 százalékos átoltottságra is szükség lehet ahhoz, hogy a járványt megállítsák.

Szlávik János közölte, azt tapasztalja, egyre többen szeretnék beoltatni magukat, miután egyre többen látják a betegség súlyos következményeit. Kiemelte: az oltási terv jól halad, egyre több csoportot lehet behívni. Véleménye szerint talán nyárra sok mindent vissza lehet hozni a normális életből.

A főorvos azt mondta: az elmúlt napokban sok az új fertőzött, és még mindig nagyon magas a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma.

Talán ezen a héten kiderül, hogy a harmadik hullámnak ez a platófázisa-e vagy esetleg tovább emelkednek a számok – tette hozzá, megjegyezve: nagyon nehéz megjósolni,

de bíznak benne, hogy ezek az igen magas számok nem emelkednek tovább.

Szlávik János kitért arra is, hogy a posztcovid szindrómára már korábban is felfigyeltek.

Sok gyógyult betegnél maradnak hosszú távú tünetek, mint például köhögés, hőemelkedés, fejfájás, memóriazavar.

Felhívta a figyelmet arra, hogy eleinte ezeket a betegek 10-15 százalékánál észlelték, az újabb tapasztalatok szerint viszont ez az arány már 30 százalék körüli.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 1890-nel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Eddig 2 432 313 embert oltottak be Magyarországon, közülük 922 886-an már a második adag vakcinát is megkapták.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 131,7 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés