Magyarország | 2021. 04. 06. – 18:02 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A fogszuvasodásban szenvedők számára a fogérzékenység állandó problémát jelent, kutatók azonban most azt is pontosabban meghatározták, miért lehetnek érzékenyek a fogak a hidegre.

Egy hűtőből kivett ital fogyasztása éles fájdalmat okozhat a fogunkban - ez régóta ismert, azt azonban pontosan eddig nem értették a kutatók sem, hogy a fogak hogyan érzékelik a hideget. A Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a fogbélben található sejtek között találhatóak azok a hidegre érzékeny fehérjék, amelyek az érzékeny reakciót kiváltják - írja a Házipatika.com.

Ez okozhatja a fogérzékenységet

Akiknek a fogaik rosszabb álapotban vannak, azoknál ez a fogérzékenység hatvánnyozottan jelentkezhet. Ők pedig nincsenek kevesen, hiszen a fogszuvasodást a világ egyik legelterjedtebb betegségeként tartjuk számon, ami az emberek 90-95 százalékát érinti az élete folyamán. Nem túl rózsás a helyzet Magyarországon sem: egy átlagos 12 éves gyerek fogsorában már négy rossz fog található, a középkorúak fogainak pedig a fele szuvas, hiányzik vagy tömött. A fogzománc pusztulása miatt a fog belsőbb rétegeit is érhetik ezek az ingerek, amelyek így fokozhatják az érzékenységet a túl hideg vagy éppen túl meleg italok iránt. 

A fogbélben található sejteket odontoblasztoknak hívjuk, amelyek a fog központjában lévő pulpát alkotják és a dentin képzésében van fontos szerepük. Ezekben található egy TRPC5 nevű csatorna, amely a hőmérsékletváltozást érzékelheti és jelezheti az agynak. A kutatók egerek és emberek fogazatában is vizsgálták a hőmérsékletváltozás miatt bekövetkező reakciókat, és az ott tapasztaltak alapján sikerült azonosítaniuk az ingerületért felelős területeket

A felfedezés magyarázatot adhat arra is, hogy egy régen használt házi praktika, a szegfűszegolaj miért enyhítheti valóban a fogfájást. A szegfűszeg ugyanis tartalmaz egy vegyszert, amely blokkolja ezt a "hidegérzékelő" fehérjét - mondta Katharina Zimmermann, a Friedrich-Alexander Egyetem munkatársa.

A kutató szerint a felfedezés azért is fontos, mert a fogérzékenység világszerte rengeteg embert érint. A későbbiekben azonban létrehozhatnak olyan blokkoló mechanizmusokat is, amelyek kimondottan a TRPC5 csatornát céloznák meg és enyhíthetik ezt a mindennapos kellemetlenséget.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés