MTI

Megosztás


A fehérorosz kormány büntetőeljárást indított a háromszoros olimpiai érmes úszó, Aljakszandra Heraszimenja ellen azzal a váddal, hogy a Belorusz Sport Szolidaritási Alapítvány (BSSF) vezetőjeként "hamis és a nemzetbiztonságot sértő" információkat terjesztett a tavalyi elnökválasztás kapcsán, és - a minszki kabinet sajtóközleménye szerint - "anyagi károkat okozott és rombolta az ország hírnevét".

Az insidethegames.biz beszámolójában azt írta, hogy

a 35 éves Heraszimenja segített olyan tiltakozó megmozdulásokat szervezni,

amelyek résztvevői a 2020 augusztusában újjáválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelték, tisztességes és szabad választásokat sürgetve - írja az MTI.

A gyorsúszásban az előző évtizedben két olimpiai ezüst és egy bronz mellett világ- és Európa-bajnoki elsőségeket is szerzett Heraszimenja az ellene indított eljárás nyomán, tiltakozása jeléül internetes árverésre bocsátotta 2012-es vb-aranyát, az eBay-akcióban fekete szalagot is mellékelve érméhez.

Üzenete szerint e lépését is az a törekvés vezérelte, hogy "támogassa az összes beloruszt",

a fekete szalag pedig jelképe a hatalmi önkény valamennyi fehérorosz áldozatának.

A BSSF tavaly nyári megalapítása óta jogi, pénzügyi és lelki támogatást is nyújt a rászorulóknak, így az államfő lemondatásáért indult tömegmozgalom bebörtönzött tagjainak, köztük számos sportolónak igyekszik segíteni.Forrás

MTI