Magyarország | 2021. 04. 05. – 18:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A rendszeresen kávézók bélflórája egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai tanulmány.

Az utóbbi években számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Bizonyították például, hogy a 2-es típusú diabétesz, bizonyos daganatos megbetegedések és a Parkinson-kór megelőzéséhez is hozzájárulhat a kávéfogyasztás. Az új kutatás pedig kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van - írja a Házipatika.com.

"Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy a baktériumok és testünk milyen kölcsönhatásban vannak egymással, és ez milyen hatást gyakorol az egészségünkre" - mutatott rá a kutatást vezető Li Jiao, a houstoni Baylor Gyógyászati Kollégium gasztroenterológiai professzora. Ezzel együtt a professzor, aki a kutatás eredményeit hétfőn, az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium éves gyűlésén mutatta be San Antonióban, arra biztatta a kávézókat, hogy bátran hódoljanak szenvedélyüknek.

Nem tudják, mi áll a háttérben

A kutatás során a tudósok először mintákat vettek a vastagbél különböző részeiből kolonoszkópiával. A kutatásban részt vevő 34 páciens naponta két vagy több pohár kávét fogyasztott a mintavételt megelőző évben. A tanulmány szerint a csoport bélflórája egészségesebb volt, mint azoké, akik naponta legfeljebb egy kávét ittak. A rendszeresen napi több alkalommal kávézók baktériumflórája gazdagabb volt, a baktériumok egyenletesebben oszlottak el a vastagbélben, továbbá gyulladásgátló tulajdonságuk is erőteljesebb volt. Emellett jóval kisebb arányban tartalmazott emésztési rendellenességekhez és elhízáshoz köthető baktériumokat.

Jiao elismerte, egyelőre nem tudják, hogy a kávé hogyan fejti ki pozitív hatását a bél mikrobiomjára. Úgy vélik azonban, hogy a koffein és a kávé más tápanyagai befolyásolják a baktériumok anyagcseréjét, és ez hat a szervezet működésére.

Nem csupán a kávéban bízhatunk

Noha a tudósok nem értik teljesen a kávé mikrobiomra gyakorolt hatásának mechanizmusát, arról meg vannak győződve, hogy a bél baktériumflórája nagyon fontos az általános egészség szempontjából. "Úgy tűnik, hogy a bél mikrobiomja lehet a hiányzó láncszem az étrend és a krónikus betegségek előfordulása között" - mondta el Hana Kahleova, klinikai kutatási igazgató, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében.

Hozzátette, természetesen nem csak a kávé segíthet az egészség megőrzésében. Ez egyúttal jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem isznak vagy nem ihatnak kávét. "Minden olyan növény, amaely természetes állapotában gazdag rostokban, polifenolokban és antioxidánsokban, segít a rák, a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben" - hangsúlyozta.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés