Magyarország | 2021. 04. 05. – 10:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A csigolyameszesedés főként idősebb korban jelentkező betegség, aminek oka gyakorlatilag a gerinc elhasználódása. Szinte mindenkinél bekövetkezik, de személyenként változik a súlyossága és a tünetei, vannak, akik képesek úgy leélni az életüket, hogy nem is észlelnek semmilyen változást.

Mik a csigolyameszesedés tünetei?

A betegség leggyakoribb tünetei a fájdalom és a merevség. A fő érintett területek a nyak a derék és az ágyéki részek. A csigolyameszesedés időnként már fiatal korban megjelenik, a felmérések szerint a 25 évesek 10 százalékánál mutatható ki, de 65 év felettieknél ez a szám már 95 százalék - írja a Házipatika.com.

Noha az ember csontjai, csigolyái alapvetően kemény anyagból állnak, ezeket a csontokat puha, gumiszerű szövetek kötik össze, ezek miatt képesek vagyunk rugalmasan és csikorgó hangok nélkül mozogni. De ezek a puha szövetek nem annyira tartósak, és ahogy korosodunk, úgy kopnak el.
Igaz ez a csigolyák közti ízületekre és porcokra is. A kopás hatására lép fel a meszesedés, az összeérő csontok idővel akár növekedni is kezdhetnek. Hatására a gerinc merevebb lesz, a mozgás nehezebbé, kevésbé simává válik. Ráadásul az elváltozások miatt a csontok akár az idegekkel is kontaktusba kerülhetnek, nyomást helyezhetnek rájuk, ami jelentős fájdalommal járhat.

Mi a genetika szerepe?

Ez a meszesedés teljesen normális folyamat, de akadhatnak olyan faktorok, amik miatt korábban vagy gyorsabban következhet be. A genetika mindenképpen szerepet játszik benne, de nagyon fontos tényező lehet az elhízás, a kevés mozgás, esetleges korábbi sérülések, a dohányzás, sőt egyes pszichológiai tünetek is.

Az esetek döntő többségében a csigolyameszesedés tünetei enyhék vagy egyáltalán nem érzékelhetőek. Némi fájdalom, főleg egyes mozdulatoknál vagy tartós ülés után, esetleg merevség. Ha az idegek is érintettek, nagyobb fájdalom vagy zsibbadás és érzéketlenség lehet a következménye.

Éppen ezért sok esetben kezelésre sincs szükség, ha mégis, akkor gyógyszerekkel vagy sebészeti eljárással tudnak enyhíteni a tüneteken.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés