Magyarország | 2021. 04. 04. – 18:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A másnaposság, a gyomorrontás és a reggeli rosszullétek jutnak talán a leginkább az ember eszébe, ha a hányinger kerül szóba. Csakhogy ezeken felül még jó pár oka lehet a kellemetlen tünetnek.

Szorongás

A hányinger a szorongás gyakori velejárója. Ennek oka, hogy ilyenkor nagy mennyiségben termelődik a szervezetben adrenalin, miközben testünk bizonyos funkciói, mint például az emésztés átmenetileg leállnak. Ilyenkor olyan toxinok jutnak a testbe, amelyektől hányingerünk lesz - írja a Házipatika.com.

Ketoacidózis

Hányinger, hányás, hasifájdalom- egyszerű gyomorrontás tünetei is lehetnek, ugyanakkor a cukorbetegeknél ketoacidózisra is utalhatnak. Ilyenkor az energiára kiéhezett sejtek, amelyek nem kaptak elég cukrot, zsírt kezdenek égeti, hogy energiát nyerjenek. Ilyenkor egy keton nevű anyag halmozódik fel a vérben és a vizeletben, és hányingerünk lesz.

Szívroham

Az émelygés, a felkavarodott gyomor akkor is előrevetíthet egy szívrohamot, ha éppen nincsenek mellkasi fájdalmaink. Van, akinél ilyenkor refluxszerű tünetek jelentkeznek - nem véletlen, hogy többen össze szokták keverni a kettőt bizonyos esetekben. A szívroham egyébként néha nem mellkasi, hanem hasi fájdalomként jelentkezik, pontosabban a beteg erős nyomást érez a felső hasi rész közepén.

Reflux

Ha a gyomorsav, illetve a gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, akkor bizonyos embereknél hányingert, sőt hányást is okozhat. Ilyenkor egyeztessünk az orvosunkkal a megfelelő kezelési lehetőségekről.

Idegen test az emésztőrendszerben

Étkezés során előfordulhat, hogy lenyelünk egy szálkát, esetleg egy kis darab faszenet vagy papírt, műanyagot. Arra hajlamosaknál ez hányingert, hányást és hasi fájdalmakat is okozhat.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!