Magyarország | 2021. 04. 04. – 10:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Bőrünk általános öregedési folyamata már nagyjából 25 éves korunktól megkezdődik. Előbb csak a halvány ráncok, majd a mélyebb barázdák is előtűnnek. Ahhoz, hogy bőrünk a lehető legtovább megőrizze rugalmasságát, következetes gondoskodásra van szüksége.

A bőr lassú öregedését elsősorban olyan belső tényezők befolyásolják, mint a korral járó, évről évre lassuló élettani folyamatok, a hormonháztartásunk és a ránk jellemző genetikai tulajdonságaink. Azonban szerencsére mi magunk is tehetünk azért, hogy arcunk természetes szépségét minél tovább megóvjuk. Fontos a megfelelő mennyiségű ásványianyag-, folyadék- és vitaminfogyasztás, az elegendő alvás, a stressz hatékony feloldása, valamint a dohányzás, az alkohol és a túlzott napsugárzás kerülése - írja a Házipatika.com

Természetes folyamatok

Míg a fiatal bőrszövetek erősek, kollagénben, hialuronsavban és elasztinban gazdagok, addig idővel ezek termelődése folyamatosan csökken. Ennek hatására a bőr feszessége romlik, egyre szárazabbá, vízhiányosabbá válik, a ráncok pedig folyamatosan elmélyülnek. A bőr rétegeiben romlik a mikrokeringés, így a tápanyagok és az oxigén szállításának hatékonysága csökkenni kezd, ami a korábbi rózsás ragyogás fakulását eredményezi.

Tisztítás, szárítás nélkül

A bőrünkről való gondoskodás egyik alappillére az arctisztítás. Érett bőr esetén javasolt olyan micellás vizet vagy arclemosó tejet választani, amely hatékonyan eltávolít minden szennyeződést, és anélkül engedi a bőrt lélegezni, hogy kiszárítaná. Az olyan hatóanyagok, mint például a glüko-glicerol, serkentik a bőr saját vízellátási rendszerét, és már tisztítás közben gondoskodnak a hidratálásról. Akárcsak a bőr nedvességmegtartásáért felelős hialuronsav, amelyet a hámsejtek természetes módon is tartalmaznak.

Fokozzuk a hialuron és kollagén termelődését!

A reggeli arctisztítás után használjunk speciálisan érett bőrre szánt - könnyebb állagú - nappali krémet, míg az esti tisztálkodás után dúsabb összetételű éjszakai krémeket. Mivel például a szójából nyert szaponin képes a bőr mélyebb rétegeibe behatolva serkenteni a hialuronsav természetes termelődését, ezért érdemes olyan hidratálókrémet választani, amely tartalmazza ezt a hatóanyagot. A pentapeptidek, valamint a bojtorján terméséből nyert arctiin szintén a bőr belső folyamatait stimulálják: segítségükkel fokozhatjuk a bőr saját kollagéntermelését, valamint újraépíthetjük a sejtstruktúrát.

Antioxidánsok és sejtmegújítók

Érettebb bőre javasolt olyan ápoló készítményeket választani, amelyek antioxidánsokban gazdagok. A máriatövis terméséből kivont silymarin erőteljes antioxidáns, megvédi a bőr kollagén- és elasztintartalmát, miközben élénkíti a vérkeringést. Az argánolaj pedig nemcsak magas E-vitamin-tartalma révén veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, hanem omega-9 és omega-6 zsírsavval is ellátja a bőrt, hogy ezzel is segítse a sejthártyák felépítését és regenerálását.

Okkal népszerű a mangófa kérgéből nyert magnolol, a Q10 koenzim, valamint az oligo-peptideket tartalmazó kozmetikumok is, hiszen ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy feltöltsék a bőrt, csökkentsék a ráncok megjelenését, valamint visszaadják annak természetes feszességét és ragyogását. A hatékony hidratáló szereket alkalmanként kiegészíthetjük olyan AHA (alfa-hidroxi savas) kezelésekkel, amelyek hámlasztó hatásukkal serkentik az új bőrréteg megjelenését.

Fényvédelem és öregségi foltok

Ne feledkezzünk meg a fényvédelemről sem, amelyre nem csupán nyáron, hanem az év minden szakában szükségünk van, minden életkorban, minden bőrtípus esetén. A 40 éves kor felett megjelenő öregségi foltok is leggyakrabban a napsugárzásnak kitett területeken figyelhetők meg: az arcon, a kezeken, a karokon és vállakon. Az egyenlőtlen bőrtónus ellen hámlasztó vagy lézeres terápiával, illetve a hiperpigmentáció szabályozásával enyhíthetünk. Segítségül hívhatjuk hozzá a C-vitaminos, a glikolsav vagy a B-Resorcinol tartalmú készítményeket, amelyek nagyjából négy hét alatt látványosan képesek csökkenteni a már kialakult sötét foltokat.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés