Hirado.hu
| 2021. 04. 30. – 13:00 | Izrael |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Több tucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

A Magen David Adom mentőszervezet korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be - írja az MTI.

A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket.

A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy a zsúfoltság és a tolongás okozta több tucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket.

A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Ez Istenhez kerülésének  vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint.

Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-féle felkeléssel kapcsolatos ünnepsorozatba is illeszkedik,

amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak és imádkoznak.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a potsdami klinikán egy nővér négy beteget halálosan megkéselt, akik még a helyszínen belehaltak sérüléseikbe. A nővért azóta letartóztatták, azonban a bűncselekmény háttere továbbra sem ismert.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy meghalt egy nő San Diegóban, amikor egy épületről lezuhanó férfi ráesett. A 20-30 év közötti férfit nem sikerült azonosítani, a kórházba szállítást követően meghalt, a szakértők öngyilkosságnak ítélték az esetet.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!