Ukrajna | 2021. 04. 30. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ebben a politikai konfigurációban Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij nem áll készen a donbászi béketerv végrehajtására – fejtette ki véleményét Ruszlan Bortnik, az Ukrán Politika Intézet vezetője.

„A francia fél azt javasolta, hogy hajtsák végre Donbász klasztertervét (béketerv a Donbász számára),

de Zelenszkij ma még nem áll készen erre, mert ezek ugyanazok a minszki megállapodások, csak egyszerűen másképp vannak csoportosítva” - mondta a politológus, akit a Golos.ua idéz.

Bortnik azt is hozzátette, hogy a Zelenszkij és Macron francia elnök közötti korábbi tárgyalások kudarcot vallottak: Párizs megköveteli, hogy Kijev döntsön és tegyen bizonyos intézkedéseket, az ukrán fél pedig nem áll készen az európaiak „diktálása szerint” dolgozni.

Emmanuel Macron azt javasolta Ukrajnának, hogy hajtsa végre a Minszki Jegyzőkönyv végrehajtására vonatkozó intézkedéscsomagot, és többek között  biztosítsa az ivóvízellátást a Krím-félszigeten.  

Akkor állítólag Franciaország erőfeszítéseket tesz a donbászi konfliktus megoldására.  

Zelenszkij erre azt válaszolta, hogy ha az Európai Unió álláspontja túl barátságos lesz az Orosz Föderációval szemben, akkor az Amerikai Egyesült Államok lesz Ukrajna fő stratégiai partnere.

A politológus hozzátette, ha Ukrajna meghallgatta volna Macron ezen tanácsait, vereséget szenvedett volna a normandiai formátumú tárgyalások során.  

„Ha jól tudom, ez a találkozó emelt hangon folyt, nagyon nehéz volt, és nyilvánvalóan ezért nem kommentálják azt a különböző országok politikusai. Azt is tudom, hogy a felek (Zelenszkij és Macron) nem állapodtak meg semmiben, és a pletykák szerint most Macron nem akar köszönni Zelenszkijnek” - tette hozzá Ruszlan Bortnik.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere a BBC HARDtalk című műsorában arról nyilatkozott, hogy a Donbaszról szóló minszki megállapodások nem ideálisak Ukrajna számára, sok hiányosságot és csapdát tartalmaznak.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Kijev szerint Oroszország csak a Krímből kezdte el csapatai visszavonását, nem az ukrán határról. Ami az orosz katonák létszámát illeti, a határőrség parancsnoka számokat nem említett.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES