HáziPatika.com

| 2021. 04. 30. – 16:12 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigy túl- és alul- is működhet, vagyis túl sok és túl kevés hormont is termelhet, ezért nagyon változatos tünetekkel jelentkezhetnek a problémák.

A pajzsmirigya nyak középső részén elhelyezkedő, pillangó formájú szerv, mely az egészségünkhöz nélkülözhetetlen hormonokat termel. A pajzsmirigy hormonjai irányítják például az anyagcserét, de a bőr, a vesék, a szív, az agy és a máj megfelelő működésében is nagy szerepet játszanak. Emiatt a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák nagyon sokféle formában jelentkezhetnek. A pajzsmirigy rendellenességei között találhatjuk a pajzsmirigy gyulladását, daganatát, alul- és felülműködését is - írja a Házipatika.com.

A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, egyénenként eltérőek, és sokszor összekeverhetőek egyéb betegségek tüneteivel, ezért rengeteg olyan beteg lehet, akik csak csendben szenvednek, anélkül, hogy megfelelő kezelést kapnának a pajzsmirigyproblémáikra. Lássuk, milyen tünetek esetén gyanakodhatunk pajzsmirigybetegségekre.

Állandó kimerültség

Ha folyton fáradtak, kimerültek vagyunk, és még a legegyszerűbb feladatok elvégzése is nehezünkre esik, az összefügghet a pajzsmiriggyel. Ez vagy álmatlansággal, elalvási nehézségekkel, vagy nem elég pihentető alvással, esetleg napközbeni ólmos fáradtsággal együtt jelentkezhet.

Hirtelen testsúlyváltozások

A hirtelen, megmagyarázhatatlan és szélsőséges fogyás vagy hízás a pajzsmirigyproblémákra figyelmeztető jel lehet. A fogyás, illetve a hízás akkor is bekövetkezhet, ha az érintett speciális étrendet, edzéstervet követ.

Depresszió és szorongás

Amennyiben depressziós, szorongásos tüneteink vannak, esetleg pánikrohamok törnek ránk, és ezek sem a pszichoterápiára, sem pedig a gyógyszeres kezelésre nem reagálnak, érdemes a pajzsmirigyet is ellenőriztetni. A pajzsmirigy által előállított hormonok ugyanis hatással vannak az agy szerotoninszintjére is - ez a hormon a felelős a jókedvünkért és a motiváltságért. A nem megfelelő szerotinin mennyiség depressziót, hangulati ingadozásokat, illetve pánikreakciókat is okozhat.

Menstruációs zavarok

A menstruációs zavarok, a túl hosszú vagy túl rövid ciklus, a szabálytalan menstruáció, az igen erős vagy fájdalmas menstruáció, esetleg a havi vérzés elmaradása nemcsak a női hormonok miatt alakulhatnak ki, hanem a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködése is befolyásolhatja ezeket. Gyakran azért derül fény a pajzsmirigyproblémákra a hölgyeknél, mert nem sikerül teherbe esniük.

Hajhullás

A hajhullás (illetve a szemöldök és más testrészek szőrzetének megritkulása) szintén a pajzsmirigy zavaraira utalhatnak. A pajzsmirigyhormonok alacsony szintje megzavarhatja a haj növekedési ciklusát, emiatt jóval több hajszálat veszítünk el, mint normál esetben. A pajzsmirigyproblémákra utalhat emellett a haj-, illetve a fejbőr szárazsága, a haj elvékonyodása vagy töredezetté válása.

Állandó hideg- vagy melegérzet

Ha folyton fázunk, esetleg állandóan melegünk van (és ezt semmilyen egyéb külső vagy belső tényező nem indokolja), az szintén a pajzsmirigy betegségét jelezheti. A pajzsmirigyhormonok szintjében bekövetkező változások ugyanis hatással vannak a szervezetünk testhőmérséklet-szabályozó képességére is.

Bőrproblémák

Ha a szervezetünkben túl kevés a pajzsmirigyhormon, a bőrünk kiszáradhat, sápadttá, fakóvá, viszketővé válhat, a körmünk is töredezhet, emellett pedig jóval kevesebbet izzadunk. A pajzsmirigyhormon túltermelődése ezzel szemben állandó és fokozott izzadással és folytonos viszketéssel járhat együtt.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!