Hirado.hu
| 2021. 04. 30. – 13:30 | USA |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Joe Biden elnök kezdeményezi a mentolos cigaretták tilalmát. Bár a dohányzásellenes csoportok üdvözölték a kezdeményezést, a főleg feketék által fogyasztott termékek betiltásának számos negatív következménye lehet – írja a Daily Mail.

Mentolos cigaretták már az 1920-as évek óta léteznek, most azonban más ízesített cigaretták mellett ezeket is betiltaná az elnök - írja a Hirado.

Főleg azért támadják a mentolos cigarettákat, mert azok jellemzően a fiatalok körében népszerűek,

és ezért sokan ezekkel kezdik el a dohányzást.

Az Egyesült Államokban azonban van még egy érdekes aspektusa is a kérdésnek. A statisztikák szerint csaknem 20 millió ember szív mentolos cigarettákat, de

amíg a fehér dohányosoknak csak a 29 százaléka választja a mentolos termékeket, addig a feketék körében ez az arány 86 százalék.

Emiatt mondják most a jogvédő szervezetek, hogy a mentolos cigaretták betiltása súlyosan érintené a színes bőrű közösségeket.

Természetesen a dohányzásellenes szervezetek támogatják a tiltást, hiszen eleve ők kezdeményezték azt. Arra hivatkoznak, hogy a dohánygyártók kifejezetten a fekete embereket célozzák meg az ízesített dohányokkal, például a feketék lakta negyedekben osztogatják a mentolos cigarettákhoz kapcsolódó ajándékokat.

Az ellenzők szerint a lépés ugyanakkor elősegíti majd az illegális kereskedelmet, ami más termékek esetében is erősebben érintette a feketéket.

Szerintük inkább felvilágosító programokat kellene indítani a színes bőrű lakosság körében.

A tiltási folyamat egyébként évekig is eltarthat. A Biden-adminisztrációnak szüksége lesz kongresszusi jóváhagyásra, és utána még várható, hogy jogi úton megtámadják az intézkedést.

Eddig egyébként csak az Atlanti-óceán partján lévő Massachusetts államban tiltották be a mentolos cigarettákat. A következő ilyen állam pedig Kalifornia lehet, ahol idén tartanak népszavazást a kérdésben.

A Biden-adminisztráció egyébként további szigorításokat is tervez. Köteleznék a gyártókat a cigaretták nikotintartalmának csökkentésére, hogy kevésbé okozzon függőséget a dohányzás.

Ezt génmodosított dohánnyal és a gyártás során kivonással valósítanák meg.

Érdekes ugyanakkor, hogy épp akkor akarják Amerikában betiltani a mentolos cigarettákat, amikor a marihuána legalizása egyre elterjedtebb. Jelenleg már az Egyesült Államok 35 államában legális valamilyen formában a kenderből előállított kábítószer.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Biden és Putyin április 13-án beszélt telefonon egymással. A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök ekkor javasolta orosz hivatali partnerének, hogy találkozzanak egy harmadik országban Európában a következő hónapokban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Joe Biden Magyarországon is adót emelne. Egységes társasági minimumadót szorgalmaz Joe Biden amerikai elnök, az új szabályrendszer részleteinek kidolgozása már jó ideje tart az OECD berkein belül.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!