HáziPatika.com

| 2021. 04. 29. – 16:15 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A fokhagyma egy rendkívül népszerű és széleskörűen felhasználható fűszernövény, amellyel rengeteg ételt ízesíthetünk. Azonban nemcsak íze, hanem egészségügyi hatásai miatt is érdemes akár naponta fogyasztani belőle.

A fokhagyma szinte minden magyar háztartásban megtalálható. A leggyakrabban főzéshez használjuk, de sokan alkalmazzák immunerősítőként is, például az influenzaszezonban. Ezen felül számos más betegséggel szemben is hasznos lehet - írja a Házipatika.com.

Magas vérnyomás és szívbetegség

A szívrohamok és stroke-os esetek csaknem 70 százalékának hátterében a magas vérnyomás áll. A fokhagymafogyasztás hatékony módszer ezek megelőzésére. Egy korábbi kutatás szerint a fokhagymakapszula három hónapon át tartó szedésével akár 10 egységgel is csökkenhet a vérnyomásunk.

Emellett mind a fokhagymakivonat, mind a friss fokhagyma segíthet megelőzni a szívbetegségek kialakulását, mivel megakadályozza, hogy az erek belső falán lerakódások alakuljanak ki. A friss fokhagymában ráadásul hidrogén-szulfid is van, ami védi a szívet.

Cukorbetegség

Cukorbetegeknek szintén érdemes lehet minél több fokhagymát enni, mivel javítja a keringést, csökkenti az LDL koleszterin szintjét a vérben, valamint a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszhat. Egy tanulmány szerint a fokhagyma fogyasztása - akár nyersen, akár kapszula formájában - bizonyítottan javítja a cukorbetegek általános állapotát.

Mellrák és Alzheimer-kór

Egy francia tanulmány szerint a fokhagymafogyasztás csökkentheti a mellrák kialakulásának esélyét. Egyébként a Nemzetközi Rák Intézet is elismeri a fűszernövény rákmegelőző hatását.

Az Alzheimer-kórnak egyelőre nincs gyógymódja, ahogy a megelőzési lehetőségek sem igazán hatékonyak. Kutatások szerint azonban a fokhagyma kivonata segíthet felvenni a harcot a betegséggel, mivel sok benne az antioxidáns, illetve gátolja a betegségért felelős amiloid plakkok lerakódását. A fűszernövénynek a jövőben fontos szerepe lehet az Alzheimer gyógyszeres kezelésének kifejlesztésében.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!