Kárpátinfo.net


Megosztás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vatikánt tartja "ideális helynek", ahol találkozni lehet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.  

Fejtette ki a la Repubblica kiadványnak adott interjúban – írja a Golos.ua internetes kiadvány.

"Talán ez lehet a legoptimálisabb helyszín minden szempontból.

A Vatikán valóban ideális hely a békéről folytatott párbeszédhez. A Szentszék globális erkölcsi tekintély, amely mindig hatékonyan tölti be a közvetítő szerepét, mivel pártatlan és minden konfliktusban résztvevő fél bizalmát ébreszti. Éppen ezért a történelem emberei gyakran az apostoli fővárosba mentek, hogy megoldják az államok közötti konfliktusokat és kialakítsák a békés jövőt" - mondta Zelenszkij.

Elmondása szerint a találkozás helyének mindkét félben bizalmat kell gerjesztenie, és egy ilyen felhatalmazással rendelkező közvetítő biztosíthatja azt a bizalmat, amely hiányzik Ukrajna és Oroszország közötti megállapodás elérésére irányuló kísérletekből.

Hozzátette, hogy ebben a Vatikán különbözik a világ többi szereplőjétől:

továbbra is kizárólag erkölcsi erő, és mindig érdektelen módon, katonai, politikai vagy gazdasági érdekek nélkül jár el. A pápa hivatása szerint a béke prófétája.

Zelenszkij kijelentette, hogy ez a találkozó  a donbászi háború befejezéséhez szükséges, és megjegyezte, hogy a találkozóra mindenképpen sor kerül.