Magyarország | 2021. 04. 28. – 08:11 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Sokan nem szeretik, vagy ha szeretik, akkor sem fogyasztanak belőle eleget. Pedig a gomba amellett, hogy tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag, rendkívül változatosan elkészíthető.

A gomba - mint oly sok más alapanyag - esetében is igaz: ne ítéljünk elsőre! Mert bár kinézete alapján feldolgozatlanul nem a legcsábítóbb "fogás", ízletes, változatos és tápanyagokban gazdag ételek varázsolhatók belőle. A webmd.com összeszedte, miért érdemes rendszeresen gombát fogyasztanunk - írja a Házipatika.com.

Gazdag D-vitamin forrás

A növényi eredetű táplálékok és zöldségek közül viszonylag kevés tartalmaz D-vitamint. A gombák UV-fény hatására D2-vitamint (ergokalciferolt) termelnek, ezért rendkívül jó D-vitamin forrásnak számítanak. Egyes, fogyasztásra alkalmas gombaféléket - például a csiperkét, a laska-, vagy a shiitakegombát - kimondottan azért kezelnek UV-fénnyel, hogy nagy mennyiségben termeljék ezt a szervezetünk számára nélkülözhetetlen vitamint.

Természetes szelénforrás

Magas szeléntartalma miatt a rendszeres gombafogyasztással hozzájárulhatunk immunrendszerünk kiegyensúlyozott működéséhez. A szelén - számos enzim alkotórészeként - szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. Antioxidáns hatású: mérsékli az oxidatív stresszt, szerepet játszik a sejtmembránok épségének megőrzésében, és nélkülözhetetlen a máj, a hasnyálmirigy, a pajzsmirigy és izomzatunk megfelelő működéséhez. Emellett a gombák számos egyéb vitamint - például B6-vitamint, folsavat - és ásványi anyagot tartalmaznak: többek között magnéziumot, cinket és káliumot. 

Húsra emlékeztető íze miatt változatosan kombinálható 

A gomba ízét ma már leginkább "umami"-ként jellemzik (japán szó, ami "kellemes, sós ízt" jelent). Az umamit az édes, a keserű, a savanyú és a sós mellett az ötödik alapíznek tartják. A húsimádók nyilván vitatkoznának ezzel, de vannak olyan kimondottan húsos állagú, húsra emlékeztető ízű gombák, - mint például a töltésre és grillezésre is egyaránt alkalmas Portobello (csiperke-féle) -, amelyek húspogácsa helyett remek és egészséges kiegészítői lehetnek például a burgereknek. Ahogy arra is alkalmasak, hogy a húsos ételeket "fellazítsuk", feldúsítsuk velük.

A szükséges húsmennyiség egy részét bizonyos esetekben - például amikor darált hús használnánk - helyettesíthetjük gombával. Ezzel a trükkel nemcsak gazdagabbá és könnyebben emészthetővé tehetők a húsos fogások, de egészségesebbé is: ugyanis a gombafélékben sok a fehérje, ellenben kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaznak. Természetesen köretnek is nagyszerűek. 

A gombafogyasztás a fogyásban is segíthet

A gomba kalóriatartalma rendkívül alacsony: egy adag Portobello - vagy egy csészényi apró csiperke - körülbelül 20 kalóriát tartalmaz, ennek ellenére laktató és tartalmas. Egy, az Appetite folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, hogy azok, akik ebédnél a húsos fogást gombára cserélték - ezzel csökkentve a bevitt kalória- és zsírmennyiséget - arról számoltak be, hogy étkezés után ugyanolyan jóllakottak és elégedettek voltak, mint azok, akik húst ettek.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!