Világ | 2021. 04. 28. – 16:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Több mint 25 ezer, nagy hatású rovarméreggel (DDT) teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – figyelmeztetnek kutatók.

A 27 345 „hordószerű” tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között - írja az MTI.

A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig.

Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése azonban egészen mostanáig ismeretlen volt.
A kutatók hangradart használó víz alatti drónok segítségével készítettek nagyfelbontású képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról.

Eric Terrill, az intézet munkatársa szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban.

A becslések szerint 350-700 tonna rovarmérget „dobhattak ki” az óceánba a Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen.

A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók.

Amennyiben szivárognak, a kutatóknak mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét

. A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusának professzora, David Valentine magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ezerméteres hamuoszloppal ismét kitört a Szinabung vulkán. Az Észak-Szumátrán található, 2600 méter magas vulkán körzetében élőket arra kérték, hogy a füstfelhő miatt hordjanak maszkot, és kerüljék el a hegyből eredő folyókat.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a világ legmagasabb csúcsán is megjelent a koronavírus. Az Everest hegymászóinak legalább egyike megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2). A pozitív teszteredmény mindössze néhány héttel azután keletkezett, hogy a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet egy év zárlat után megnyitották a világ hegymászói előtt.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!