Kárpátinfo hetilap


| 2021. 04. 25. – 09:09 | Kárpátalja |
A Bátyúban élő Valla Miklós már több mint húsz éve űzi a DJ szakmát. A közelmúltban egy hegedűs is csatlakozott hozzá, formációjuk igazi különlegességnek hat.

Hirdetés

A lemezlovasok vagy disc jockey-k – közismertebb néven a DJ-k – az 1960-as években kezdték meg működésüket. A klasszikus rádiós DJ-knek akkoriban komoly ízlésformáló szerepük volt. Mára az internet betörésével ez kissé megváltozott. A zenei mixeléssel sokan foglalkoznak, de egy jó DJ-nek ismernie kell az embereket, hogy feldobhassa az est hangulatát, tudnia kell felépíteni a bulit.

A Bátyúban élő Valla Miklós már több mint húsz éve űzi ezt a szakmát. A közelmúltban egy hegedűs is csatlakozott hozzá, formációjuk igazi különlegességnek hat. Beszélgetőtársam szerint ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a zeneiparban, rengeteg kitartásra és alázatra van szüksége…

–  Hogyan került közel a zenéhez?

– Édesapám több mint húsz évig diszkózott, így gyakorlatilag beleszülettem ebbe. Még a kazettás időkben kezdtem a szakmát, aztán fejlesztettem magam, sokat tanultam, és így lassacskán kialakult a saját stílusom. Emlékeszem, kezdetben még nem voltak kifejezett diszkók – kultúrházak, éttermek adtak helyszínt a diszkóknak. Ennek hatására magamtól, autodidakta módon sajátítottam el a szakma alapjait, különböző videókból szemezgettem, amiből megtanulhattam, hogyan is kell jól keverni a zenét. Nagy élményem, hogy az akkor legnagyobb kárpátaljai klub, a Sting rezidense lehettem tizenhárom évig.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki jó DJ legyen?

– Rengeteg kitartással és alázattal jár ez a hivatás. Ahhoz, hogy valaki sikeresnek mondhassa magát, sok akadállyal kell megküzdenie. Elsősorban meg kell tanulni a zenei alapokat, a keveréseket, a zenei szabályokat, az ütemeket, fel kell építeni a dalok közötti harmóniát. Egyik napról a másikra senkiből nem lesz DJ, ehhez sok tapasztalat kell. Emellett anyagilag is rengeteget bele kell fektetni ebbe, hiszen egy jó minőségű keverőpult körülbelül egy családi ház árának felel meg. Mint minden szakmának, ennek is meg vannak a maga buktatói, azonban sikerélményeket is élhetünk át általa.

– Hogyan építi fel egy est zenei anyagát?

– Minden alkalom három részből áll. Egy bemelegítő rész, ahol megalapozzuk a hangulatot, aztán a fő rész, ilyenkor a házigazda, később pedig a fellépő szolgáltatja a zenét, és a végén van a lezáró rész, ilyenkor az emberek már fáradnak, de azért próbáljuk fenntartani a hangulatot. Az én stílusom az ütemesebb elektronikus vonal, ez az, amit szoktak hallani az általam koordinált estéken.  

– Hol hallhatta a közönség?

– Mint említettem, a Sting klubban dolgoztam több mint tíz évig. Emellett a K2, a Flame, a Play rezidense voltam évekig. Büszkeséggel tölt el, hogy több országban – Magyarországon, Fehéroroszországban, Oroszországban, Lengyelországban, Szlovákiában – volt lehetőségem megmutatni magam, valamint sok inspirációt is gyűjtöttem ezekből a fellépésekből. A kezdetektől fogva esküvői zenészként is fellépek, valamint különböző szolgáltatásokat is nyújtok, mint például nehézfüst és konfetti, pirotechnika és teremvilágítás.

– Egy különleges formációt is alkot egyik kollégájával.

– Egy magyarországi barátom tanácsára szerettem volna valami újat, valami egyedit belecsempészni az általam szervezett bulikba. Az internetet böngészve találtunk egy fiatalembert, aki az elektronikus zenéket hegedűjátékkal egészíti ki. Felix Shuster kijevi születésű, az egyik ukrán tehetségkutató győztese, különleges érzéke van a zenéhez. Fellépéseinken melodikus dalok egyedi feldolgozásban hallhatók, Felix pedig a vokális részeknél hegedűvel egészíti ki dalt.

– Emellett nyáron fesztiválok egyik fő szervezőjeként is tevékenykedik.

– Több évig koordináltam a tiszapéterfalvi Csárdaparkot, jelen voltam a Kárpátaljai Könnyűzenei, Képzőművészeti és Táncfesztivál (KKKTF) megszervezésénél. A koronavírust megelőző években pedig KMKSZ ISZ vezetősége által megbízott színpadmester voltam, az ISZ Feszt megszervezésében tevékenykedtem.

– Mit jelent önnek a zenélés?

– Nekem a zene az életem. Ezt a szakmát nem lehet úgy végezni, ha nem szereted, és ha nem teszed bele a szívedet. A zene – úgy ahogy a szerelem, az öröm, a kedvesség, vagy a bánat – az emberi élet része. A zene mindenképpen plusz energiát jelent az életemben.

– A zene mellett az informatikában is tevékenykedik.

– A zenélés mellett több évig dolgoztam Kárpátalja legnagyobb informatikai cégénél, a Stingnél. Majd jött az életemben egy törés, elhunyt egy kedves barátom. Ekkor jöttem rá, hogy túl rövid az élet ahhoz, hogy ne próbáljunk ki más dolgokat is, amelyeket igazán szeretnénk. Így munkahelyet váltottam, és ma már a Docca OutSource IT Kft. nevű cégnél dolgozom mint távsegítséget nyújtó rendszergazda.

– A dolgos hétköznapok mellett hogyan jut idő a pihenésre?

– A zene és a munka mellett a családom tölti ki mindennapjaimat. Egy 7 éves kislány és egy 14 éves fiú apukája vagyok, akik rengeteg örömet tudnak hozni az életembe. Velük töltekezem, belőlük merítem az erőmet.

– Milyen tervei vannak?

– A magyarországi Egán Ede pályázatnak köszönhetően sikerült fejleszteni az eszközparkunkat olyan különleges fényekkel, megvilágító rendszerrel, amely Kárpátalján egyedülálló. Ennek eredményeként akár a klubok hangulatát, akár az esküvőkön az ifjú pár nagy napját még különlegesebbé varázsoljuk.

– További sikereket kívánunk!

Kurmay Anita


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 16. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!