Kárpátalja | 2021. 04. 25. – 14:44 |

Az utóbbi napokban nagyon sok kérdést kaptam a termelőktől azzal kapcsolatosan, hogy milyen munkálatokat kellene elvégezni az őszi kalászosokban. Sajnos úgy tapasztalom, hogy nagyon sok termelő – fittyet hányva az alapvető agrotechnikai követelményeknek – nem időben és nem szakszerűen végezte el a vegyszeres gyomirtást, amivel kockára tették az idei terméshozamot. Mit is értek én ez alatt?

Sokan azt a kérdést tették fel nekem – de sajnos késve –, hogy szabad-e vegyszeres gyomirtást végezni, amikor az ősziek már kalászban vannak? A válaszom: nem engedélyezett. Aki pedig megpróbálja megreckírozni, komoly terméskiesést fog elérni, mert ilyenkor a gyomirtóknak negatív hatásuk van, a kalászban alig lesznek szemek.

A másik nagy probléma, hogy nagyon kevesen foglalkoznak egy igencsak aktuális témával – az őszi kalászosok betegségei elleni védekezéssel. Pedig tudjuk, hogy ez legalább 20-30%-kal emeli a terméshozamot, s úgy gondolom, ez nem kevés. Erre megvan a lehetősége minden termelőnek, mert a gazdaboltokban igen nagy a választék a gombaölőszerekből, amivel meg tudjuk védeni a növényeket a betegségektől (lisztharmat, kalászfuzárium stb.).

Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét a hamarosan megjelenő betegségre, amit úgy hívnak, hogy kalászfuzárium, ami a kalászt és a benne levő szemeket támadja meg. Ez különösen az őszi búzára és a tritikáléra vonatkozik. Legcélszerűbb a betegség ellen akkor védekezni, amikor a növények virágzás alatt vannak, mert ilyenkor a növény a legfogékonyabb a betegségekre. Tehát ekkor kell elvégezni a védekezést pl. Folicur, Falcon 0,5 liter hektáronként stb. Ilyenkor célszerű használni a karbamid műtrágyát is, 20 kg-ot hektáronként, ezzel növeljük a termés minőségi mutatóit.

Azokon a parcellákon, ahol valamilyen oknál fogva nem tudták elvégezni a vegyszeres gyomirtást, és az említett táblák erősen gyomosak, van egy utolsó lehetőségünk elvégezni a gyomirtást, ezzel is megkönnyíteni az aratást: 15-20 nappal aratás előtt totál gyomirtót használunk.

Szeretnék egy pár sort írni a tavaszi kalászosokról (tavaszi búza, árpa és zab). Ne felejtsük el legalább itt elvégezni a vegyszeres gyomirtást, párosítva a betegségek elleni védekezéssel. Különösen a levélrozsda ellen, ami inkább a tavaszi árpán szokott megjelenni és nagy pusztítást tud végezni. Ne feledkezzünk meg még egy nagyon veszélyes kártevőről, a vetésfehérítő bogárról (csiga) sem! Ez ellen hatékonyan lehet védekezni pl. olyan rovarölő szerekkel, mint a Carate Zeon, Aktara, Decis stb.

A felsorolt betegségek alapvető okai az alacsony színvonal agrotechnika, a vetésforgó nem betartása és a rossz tápanyagutánpótlás. Erről már többször is írtam korábban. Megoldásként elsősorban szemléletváltásra van szükség.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.  

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 16. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!