HáziPatika.com

Megosztás


Mennyi C-vitaminra van szükségünk, és milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel pótolhatjuk leginkább? Íme néhány gyakori kérdés az egyik legismertebb vitaminnal kapcsolatban!

Az aszkorbinsav vagy C-vitamin kedvező élettani hatásait már jól ismerjük: erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenállóképességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben. Bár az egyik legismertebb vitaminfajta, néhány dolgot talán rosszul tudunk róla. A Nébih Szupermenta oldalán összegyűjtötték a legfontosabb kérdéseket és válaszokat - írja a Házipatika.com.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

Az emberi szervezet nem képes előállítani ezt a vitamint, ezért táplálkozással kell a szervezetünkbe juttatni. A felnőtt, egészséges embereknek ajánlott C-vitamin mennyisége naponta mintegy 60-65 mg, de a beteg embernek 200 mg-nál is többet érdemes a szervezetébe juttatnia.

Túl lehet adagolni a C-vitamint?

Túladagolni nem lehet, mivel a szervezet számára felesleges mennyiség kiürül, de a túlzásba vitt fogyasztása többek között emésztőrendszeri panaszokat, vesekövet okozhat. Ha nem viszünk be eleget, hiánytünetek jelentkezhetnek, mint például vérzékenység, lassú sebgyógyulás, ínysorvadás, fertőzésekre és gyulladásra való fogékonyság.

Melyik gyümölcsben található a legtöbb C-vitamin?

Az acerola, más néven barbadoszi cseresznye tartalmazza a legtöbb C-vitamint, 1677 mg/100g-ot. Második helyen áll a homoktövis (695 mg), ezt követi a csipkebogyó (426 mg). A legkevesebb pedig a szőlőben, az almában és a körtében van: 100 grammban csupán 5 mg C-vitamint viszünk be velük a szervezetünkbe.

Melyik zöldségekben található a legtöbb C-vitamin?

100 gramm petrezselyemben 133 mg, a zöld chilipaprikában 240 mg C-vitamin van, ezek a vitaminban leggazdagabb zöldségek. Az egyébként hasznos ásványi anyagokban bővelkedő bab, borsó és lencse viszont semennyit nem tartalmaz ebből a vitaminból.