Kárpátinfo hetilap


| 2021. 04. 24. – 17:07 | Kárpátalja |

Hirdetés

Sok növénykedvelőnek okoz gondot a citromfélék terméketlensége. Borsos áron kapható oltott citrom és narancs, ám akkor oda a kísérletező kedvű kertbarát sikerélménye.

Kevesen tudják, hogy magról is lehet termőképes fákat nevelni. Ennek trükkje a következő: szemenként külön-külön cserépbe vagy tálcába, egymástól távol, szabályos négyzetes kötésbe, lehetőleg minél több magot vessünk el. A citromfélékre jellemző, hogy néha egy magból két növény kel ki. Csak ezeket a dupla magoncokat tartsuk meg, mert közülük az egyik biztosan termőképes. Érdekes, hogy ezek a növények általában gyengébben fejlődnek, sokan ezért selejtezik ki éppen őket.

Termőre fordításukhoz a szakirodalom a szemzést ajánlja. Sajnos nálunk elég gyengén fejlődnek e növényfajok, ezért szögletes hajtásaikról nehéz rendes szempajzsot szedni.

Marad tehát az oltás, amely most tavasszal esedékes. Alanynak legjobb a mandarin, azt követi a narancs és legvégül a citrom magonca. Keresztbe lehet őket oltani, sőt egy alanyra akár mindhárom fajt feltehetjük. A legalább ceruzavastagságú alanyt bőségesen öntözzük be, és vigyük melegebb, világos helyre, így felgyorsul a nedvkeringés, jobban adja a héját. Erről egyszerűen meggyőződhetünk; körmünkkel kapargassuk meg a háncsszövetet, ha az könnyen elválik a faszövettől, akkor oltásra alkalmas az alany.

Éles metszőollóval vágjuk le a koronát olyan magasságban, hogy a vágás helyén adja a héját. Késsel hasítékot készítünk és ebbe helyezzük az ék alakúra vágott nemest.

Ha 10-14 nap múlva enyhe érintésre lehullanak a levélnyelek, akkor sikerült a munkánk. Ha nem, akkor még újra, kissé lejjebb, tovább próbálkozhatunk.

Az ilyen oltványok több figyelmet igényelnek. Mivel alig maradt párologtató felület, kis vízadagokkal öntözzük. A nejlonborítást ne egyszerre vegyük le, először csak a kötözést vágjuk el. Ezt a módot „zöldhéjaláoltásnak” nevezhetjük.

Bodnár István
kertészmérnök


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 16. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!