Világ | 2021. 04. 23. – 19:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az Everest hegymászóinak legalább egyike megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2). A pozitív teszteredmény mindössze néhány héttel azután keletkezett, hogy a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet egy év zárlat után megnyitották a világ hegymászói előtt.

A fertőzés megállapítása után nyolc napra kórházi karanténba küldték a norvég Erlend Nesst,

aki nem tudja biztosan, hol kaphatta el a fertőzést, de lehetségesnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egy teaházában - írja az MTI.

A BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy jobban is vigyázhatott volna magára, hordhatott volna egész nap maszkot és szorgalmasabban moshatott volna kezet.

Kint az ösvényen nem sokan viselnek maszkot - magyarázta a hegymászó, aki a hegyekben már nagyjából hat napja rosszul érezte magát, amikor április 15-én helikopterrel lehozták.

A főváros, Katmandu két kórházába is elvitték, és háromszor lett pozitív a koronavírus-tesztje.  

Azóta meggyógyult, 22-én már negatív volt a tesztje, most barátaival a városban tartózkodik.

Az NRK norvég köztévé értesülése szerint pozitív lett a koronavírustesztje egy serpának is a norvég hegymászó csapatában. 

Az egyik túraszervező ügynökség, az Asian Trekking vezetője elmondta, hogy az alaptáborban nyugtalanságot keltett a koronavírusos eset híre, és mindenki fokozott erőfeszítéseket tesz a fertőzés megelőzésére.

Nepál turizmusból származó egyéb bevételei mellett évente 4 millió dollárt (1,2 milliárd forint) hoznak a világ legmagasabb csúcsára kiadott mászási engedélyek - írta a Kathmandu Post helyi lap.

Azok a turisták, akik olyan országból érkeznek, ahol a vírus új variánsai terjednek, szállodai karanténban töltenek tíz napot. Ha öt nap után negatív a teszteredményük, a fennmaradó öt napra házi karanténba mehetnek.

Korábban hírt adtunk arról, hogy a koronavírus fertőzöttek száma 144,4 millió a világon. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy összesen 47 utasnál mutatták ki a COVID-19 fertőzést azok közül, akik egy indiai repülőjárattal érkeztek Hongkongba. A beszálláskor még mindegyikük tesztje negatív volt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES