Kárpátinfo.net


Megosztás


Viktor Ljasko egészségügyi tisztifőorvos egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ukrajnában az Egészségügyi Minisztérium nem fog további korlátozásokat bevezetni ortodox húsvétra, de mindenkit arra kér, hogy tartsák be a járványellenes rendelkezéseket.

"Hangsúlyozzuk, hogy az ünnepeknek nemcsak szórakoztatónak, hanem biztonságosnak is kell lenniük.  

A húsvéti ünnepekre nem tervezik további karanténkorlátozások bevezetését. Ugyanakkor arra kérünk mindenkit, hogy tartsa be a karantén állásfoglalásában rögzített normákat" - mondta Ljasko, közli az Ukrinform hírportál.

Elmondása szerint először is a nyilvános helyek látogatásának akkor kell megtörténnie, ha egyéni védőeszközöket - a szájat és az orrot takaró maszkokat - használnak.  

Szükséges 1,5 méternyi távolságot is betartani az emberek között.

A Miniszteri Kabinet határozata egyértelműen meghatározza a terület normáját és az emberek számát, akik lehetnek a helyiségekbe, beleértve a templomokat is - 4 négyzetméterenként 1 fő.

Ezenkívül az Egészségügyi Minisztérium felhívja a vallási intézményeket, hogy ösztönözzék az online istentiszteletet,

növeljék a szentmisék számát, illetve csökkentsék azok időtartamát.

Javasolják, hogy a templomok ajtajait úgy rögzítsék, hogy biztosítsák a helyiségek szellőzését.

Lehetőség szerint az ételszentelésben egy háztartásból egy személy vegyen részt.

Az utcán, a templomok közelében feltétlenül be kell tartani a maszkrendszert.

Az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja, hogy a krónikus betegségben szenvedő idős emberek tartózkodjanak a templomok látogatásától, és pászkájukat a templom közelében, a friss levegőn szenteljék meg.  

Ezenkívül ajánlatos tartózkodni a rokonok és barátok látogatásaitól, hogy ne veszélyeztessék egymást, különösen az idős rokonokat.