Ukrajna | 2021. 04. 23. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Ukrajnában péntekre kissé lassult a koronavírus-fertőzés terjedése, megközelítőleg 14 300, a megelőző napinál mintegy kétezerrel kevesebb új beteget jegyeztek fel, viszont velük együtt a járvány tavaly tavaszi kitörése óta azonosított fertőzöttek száma mostanra meghaladta a kétmilliót, és megint több mint négyszázan haltak meg egy nap alatt.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 14 277 új esettel 2 004 630-ra, az elhunytaké pedig 434-gyel 41 700-ra nőtt - írja az MTI.

Eddig 1 552 267-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem 19 ezren,

így az aktív betegek száma megint több mint ötezerrel, 410 663-ra csökkent.

Kórházba most kevesebb, 3728 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a megelőző napon 3900, azelőtt pedig 4400 fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 1296-at ezúttal az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel.

A Worldometer statisztikai honlap csütörtöki adatok alapján Ukrajnát az azonosított fertőzöttek tekintetében Európában a harmadik, az elhunytakat illetően pedig - Lengyelország után - a második helyre tette. Csütörtökre 470 elhunytat jegyeztek fel Ukrajnában.

Pénteken megérkezett Ukrajnába 367 200 dózis AstraZeneca-oltóanyag a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül, amelyhez így ingyenesen jutott hozzá az ország - közölte az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya. A Dél-Koreában AstraZeneca-SKBio néven gyártott vakcinával elsősorban olyan 65 évesnél idősebbeket terveznek beoltani, akik már megkapták az első dózist szintén AstraZeneca-oltásból.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese biztosított afelől, hogy azok, akik az első oltást megkapták az AstraZeneca licence alapján Indiában gyártott Covishield oltóanyagból, május-június folyamán megkapják a másodikat is.

Ukrajnában az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint most már háromféle oltóanyaggal oltanak:

Covishielddel, a kínai Sinovac vállalat által gyártott Coronavackal és a Pfizer/BioNTech Comirnaty néven forgalomba hozott vakcinájával. Eddig valamivel több mint félmillióan kapták meg Ukrajnában az első oltást, és egyelőre csak öten a másodikat is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában leggyakrabban a keringési rendszer betegségeitől halnak meg. Ukrajnában a halál leggyakoribb okai között a koronavírus-fertőzés a negyedik helyen áll.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában májustól növelni kívánják az oltások arányát, továbbá az Egészségügyi Minisztérium lehetőséget nyújtott a mobil csapatok számára arra, hogy vakcinázásra induljanak olyan cégeknél, amelyeknek személyzete meghaladja az 50 főt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!