Ukrajna | 2021. 04. 23. – 10:51 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Váratlan botrány világított rá az Elnöki Hivatal és az ukrajnai krími tatárok vezetője közötti viszony súlyosbodására.

Musztafa Dzsemiljev Porosenko-párti képviselő kijelentette, hogy Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője, felajánlotta neki és Ahtem Csijhoz képviselőtársának, hogy szálljanak ki az Európai szolidaritás pártból,

s cserében minden, a krími tatárok érdekeit szolgáló kérdést megoldanak

- írja a Karpat.in.ua.

A krími tatárok és az elnök emberei közötti kapcsolat már jó ideje rossz irányba halad, hiszen az Elnöki Hivatal nem teljesíti azon kívánságukat, hogy az Alkotmányban szerepeljen egy norma a Krímről, a krími tatárok nemzeti autonómiájáról, ezenkívül az ATR csatornát is megfosztották a költségvetési finanszírozástól.

Jermak fent említett „akciójáról” Dzsemiljev az ATR tévécsatorna műsorában beszélt, továbbá az Interfax-Ukrajnának is megerősítette a hírt. Az információk szerint az államfő emberei több képviselőt is el akartak csalni Porosenko pártjából, fenyegetések nem álltak fenn, viszont minden illetékesnek ígéreteket tettek az őket érintő ügyek pozitív elbírálásával kapcsolatban.

Olekszandr Csernenko, a VIII. összehívású Legfelső Tanács parlamenti képviselője Facebbok-oldalán nyilatkozott a történtekről.

Elmondása szerint Zelenszkij jelenlegi Krími platforma elnevezésű piárakciója teljes mértékben a krími képviselők bevonása nélkül folyik.

Sajnálatosnak tartja, hogy gyerekes sértődések miatt nem részesül támogatásban egy olyan nép, mely átélte a sztálini időket, s most orosz megszállottság miatt szenved.

Lenur Iszljamov, az ATR tévécsatorna vezetője elmondta, hogy a vállalat jelenleg állami finanszírozás nélkül működik, egyszerű ukrán állampolgárok és különböző pályázatok támogatása révén.

Az Elnöki Hivatal mindezek ellenére tagadja, hogy Jermak bármilyen módon is megfenyegette volna a krími tatárokat, azonban azt nem tagadják, hogy tárgyaltak Dzsemiljevvel egy Krím elnevezésű frakcióközi csoport létrehozásáról.

Ami a Krím-félsziget autonómiáját illeti, a tatárok képviselői jelentős harcot vívtak és vívnak annak érdekében, hogy módosítsák az Alkotmányt az ügy érdekében. Többször felmerült a kérdés Porosenko ideje alatt, s jelenleg is, azonban semmilyen haladást nem figyelhetünk meg e téren.

2019-ben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő azt nyilatkozta,

hogy nem biztos abban, hogy meg tudja oldani az elcsatolt félsziget visszaszerzésének kérdését.

Mindezek ellenére mind az Elnöki Hivatalnál, mind pedig Porosenko pártjánál tudják azt, hogy a krími tatárok kérdése fontos szerepet játszik a Törökországgal és az USA-val való kapcsolat fejlesztésében.

A politológusok úgy gondolják, hogy a tatárok csalogatása Zelenszkij emberei által továbbra is folytatódni fog, hisz vezetőik nélkül nem megoldható a krími probléma. Többen viszont azon a véleményen vannak, hogy a Krím-félsziget autonómiája lehetetlen, hiszen ennek fennállása esetén a Donyeck és Luhanszk megyék egyes, Ukrajna által nem ellenőrzött régióiban (ORDLO) is felmerül majd a függetlenség kérdése.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Oroszország elértnek nyilvánította a hadi gyakorlat céljait, és elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés leállítását - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajna üdvözli az orosz csapatok visszavonulását a határától, és köszönetet mond a nemzetközi partnereknek a támogatásukért - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a Twitteren.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!