MTI

| 2021. 04. 23. – 10:00 | Lengyelország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Északi Áramlat-2 gázvezetékprojektről való lemondásra szólította fel Németországot Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön, miután az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét átvenni készülő Szlovénia miniszterelnökével, Janez Jansával tárgyalt Varsóban.

Az orosz-német projektként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 témája "nyílt seb" Európában,

a helyzetet úgy kell megoldani, hogy az európai szolidaritás ne szenvedjen csorbát - jelentette ki a Jansával tartott közös sajtóértekezleten Morawiecki, idézi az MTI.

A projekt aláássa Európát, csökkenti biztonságát - hangsúlyozta. "Arra szólítjuk fel Németországot, hogy mondjon le erről a projektről, ne járuljon hozzá Európa e térségének valóságos destabilizációjához" - jelentette ki.

Európa biztonsága szempontjából Morawiecki fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán uniós integrációjának befejezését is, mely szerinte a nagy migrációs hullámok elleni védekezéshez is hozzájárulna. A külső európai határok biztosítása Morawiecki szerint az európai kultúrát is megvédi az idegen befolyásoktól.

A lengyel kormányfő beszámolt arról, hogy Jansával a fehéroroszországi és a kelet-ukrajnai helyzetet is megvitatták. Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú a keletről irányított kibertámadásokkal szembeni védelem is - hangoztatta, és megköszönte Jansának, hogy a téma a július 1-jén kezdődő szlovén EU-elnökség egyik prioritása lesz.

Jansa az EU keleti szomszédságpolitikájáról beszélve szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal a fehéroroszországi lengyel kisebbséget érő üldözések kapcsán.

Emellett nyugtalanítónak és a nemzetközi elveket sértőnek nevezte Oroszország jelenlegi lépéseit. "Szolidáris vagyok cseh kollégáinkkal, akik veszélyben vannak a moszkvai diplomáciai külképviseletük kapcsán" - fogalmazott.

Közölte: Morawieckivel a jogállamiságról is beszélt. "Hangosan kimondhatom: Lengyelország számunkra a jogállamisági elveket tiszteletben tartó országnak számít (...), dinamikus és megalapozott demokráciája van" - húzta alá a szlovén kormányfő.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna helyrehozhatatlanul meggyengül, amint Oroszországnak új közvetlen fölgázvezetéke lesz Németországba – írta Olekszij Reznyikov, az ideiglenesen megszállt területek visszaintegrálásáért felelős miniszterelnök-helyettes a The Wall Street Journal című amerikai lapban közölt cikkében.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy külföldi, a többi között lengyel hadihajók tengeralattjárók és repülőgépek, valamint polgári hajók is veszélyeztetik Dánia kizárólagos gazdasági övezetében az Északi Áramlat-2 építését - közölte a gázvezeték-projektet irányító Nord Stream 2 AG.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!