Ukrajna | 2021. 04. 22. – 14:28 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Olekszij Reznyikov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese elemezte a német elnökről elnevezett javaslatot, azaz Steinmeier formuláját..

Olekszij Reznyikov, az ideiglenesen megszállt területek visszaintegrálásáért felelős miniszterelnök-helyettes az úgynevezett Steinmeier-formuláról beszélt, amely szabályozza a megszállt területeken a választások lebonyolítását

és a terület feletti ellenőrzés átadását Ukrajnának.  

Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában „fantasztikus dokumentumnak” nevezte azt – közli a Korrespondent.net hírportál.

„Alapos elemzés után azt mondhatom, ez egy fantasztikus, szuper dokumentum” - mondta Reznyikov.

Elmondása szerint a választásokat figyelemmel kísérő EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala azt állítja, hogy nekik először a kormány meghívására, értékelési küldetéssel kell érkezniük.

Ezzel párhuzamosan a biztonsági tisztek az ORDLO-ban (Donyeck és Luganszk megye egyes térségei) dolgoznának, s felmérnék, hogy mennyire biztonságos a helyzet a választások és a megfigyelők számára.  

Ezt követően a megfigyelők két levelet kérnének Ukrajnától, amelyben megfelelő megbízatással és biztonsági garanciákkal hívják meg a missziót a választásokra.  

A biztonságot pedig a belügyminiszternek és a miniszterelnöknek kell garantálnia. Most mondják meg, kérem, hogyan garantálhatnánk ezt, ha nincs határellenőrzés, nincs biztonsági irányítás, nincs leszerelés, nincs demilitarizálás és így tovább? Ezért Steinmeier formulája csodálatos dokumentum” - magyarázta Reznyikov.

Steinmeier-formula értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státuszáról, s annak ideiglenes jelleggel a szakadár  területeken megtartandó választások napján kell hatályba lépnie, állandó jelleggel pedig azt követően vezetnék be a jogszabályt, hogy az EBESZ törvényesnek minősíti és kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Korábban hírt adtunk arról, hogy ukrán ügynök elfogásáról számolt be Szevasztopolból az FSZB. Őrizetbe vettek Szevasztopolban egy orosz állampolgárt, aki titkos információkat adott át a Fekete-tengeri Flottáról az ukrán katonai hírszerzésnek - közölte csütörtökön az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Reuters kiadványnak adott interjújában elmondta, Kreml nem válaszolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ajánlatára, miszerint Donbászon tartsanak találkozót Vlagyimir Putyin orosz kollégával.  

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES