MTI

| 2021. 04. 22. – 15:30 | Európai Unió |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A NATO és az Európai Unió csütörtökön  egyaránt  szolidaritását fejezte ki Csehországgal az Oroszországgal kialakult diplomácia feszültség miatt és aggodalmának adott hangot a cseh területén elkövetett orosz destabilizáló tevékenysége miatt.

A NATO és az EU annak kapcsán foglalt állást, hogy Prága a múlt héten 18 orosz diplomatát utasított ki arra hivatkozva: megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokban - írja az MTI.

A robbanásokért a cseh hatóságok a helyi sajtó szerint az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé,

és körözést adtak ki az orosz katonai felderítés két tisztje, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga ellen.

Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követettek el. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból.

A NATO csütörtöki közleményében közölte: Csehország megerősítette, hogy illetékes hatóságai két orosz hírszerzőt azonosítottak a robbanások felelőseként. Ugyanazt a két orosz hírszerző tisztet, akiket az Egyesült Királyság hatóságai az angliai Salisburyben végrehajtott mérgezéssel kapcsolatban továbbra is köröznek.

A szövetségesek részvétüket fejezik ki, a vrbeticei lőszeraktárban 2014-ben történt robbanások során elhunytak hozzátartozóinak - írták.

A katonai szövetség továbbá mély aggodalmának ad hangot Oroszország destabilizáló tevékenysége miatt,

amelyeket Moszkva az euroatlanti térségben, beleértve a szövetséges országok területén folytat.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Unió nevében kiadott közleményében határozottan elítélte a Csehország területén folytatott orosz tevékenységeket, és kijelentette: EU rendkívül komolyan veszi a cseh hatóságok vizsgálatokon alapuló következtetéseit, amelyek szerint az orosz katonai hírszerzés tisztjei felelősek a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokért.

"Az Európai Unió aggasztónak tartja Csehország jogainak és önállóságának bármifajta durva megsértését, valamint bármely más uniós tagállam ellen irányuló hasonló cselekedetet" - fogalmazott.

Oroszországnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amelyek veszélyeztetik az európai biztonságot és stabilitást, és amelyek ellentétesek az ország nemzetközi kötelezettségeivel - szögezte le.

Az Európai Unió kész támogatni Csehországnak a felelőségre vonás érdekében kifejtett erőfeszítéseit, és elítéli Oroszoroszág aránytalan reakcióját és a fenyegetéseket Prágával szemben - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy az elmúlt évek legnagyobb diplomáciai botránya robbant ki Csehországban. A prágai hírszerzés információi szerint ugyanis az orosz titkosszolgálat állhat egy évekkel ezelőtti, kelet-csehországi robbanás mögött.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Csehország azt követeli Oroszországtól, hogy csütörtök délig tegye lehetővé a Moszkvából kiutasított összes cseh diplomata visszatérését munkahelyére - közölte sajtótájékoztatón Jakub Kulhánek új cseh külügyminiszter szerda este Prágában, miután hivatalában fogadta Alekszandr Zmejevszkijt, Oroszország prágai nagykövetét.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!