Szlovákia | 2021. 04. 22. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökken a kórházban ápoltak száma, s ezzel összefüggésben a jövő héttől tovább enyhítenek a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozásokon - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség kormánytagok közlésére hivatkozva szerdán.

Szlovákiában többhavi folyamatos szigorítás után ezen a héten enyhítettek először a járvány miatti korlátozásokon, hétfőtől - a látogatók létszámára vonatkozó feltételek mellett - megnyithattak az üzletek, és lehetővé vált az istentiszteletek megtartása is - írja az MTI.

Szerdán Eduard Heger miniszterelnök újabb enyhítéseket jelentett be, ezek értelmében a jövő héttől megnyithatnak az éttermek teraszai és az edzőtermek is.

A korlátozások enyhítését a kormányfő fontos mérföldkőnek nevezte.

Közben Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a szlovák Egészségügyi Elemzőintézet (IZA) vezetőjével közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az országban javul a járványhelyzet, nő a beoltottak száma és csökken a kórházban ápoltaké, a kór terjedését jelző reprodukciós arány pedig nem alacsony ugyan, de továbbra is 1 alatt van.

Branislav Gröhling, az oktatásügyi tárca vezetője bejelentette: a jövő héttől 5 járásban már teljes egészében megnyithatnak az általános és középiskolák és - különböző mértékben, de - a fennmaradó 74 járásban is bővül azoknak az oktatási intézményeknek a száma, amelyek már helyszíni oktatást biztosíthatnak.

Szlovákiában már több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírusos fertőzöttek száma, és két hete hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint kedden közel ezerhétszáz beteget kezeltek kórházban a kór miatt, a halálos áldozatok száma pedig hatvannal, 11 304-re emelkedett. Az 5 és fél millió lakosú országban a kór tavaly tavaszi megjelenése óta mintegy két és fél millió PCR-tesztet végeztek el, amivel  377 ezer fertőzöttnél mutatták ki a vírust.

Kedden mintegy 7500 tesztből közel tíz százalék bizonyult pozitívnak.

Keddi adatok szerint 981 ezren már megkapták az oltást, és közülük közel 370 ezren már a második adagot is.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Csehországban csillapodik a koronavírus-járvány. Kedden a kórházakban 4100 beteget kezeltek, a súlyos esetek száma 900 alá csökkent.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy a Pfizer vezérigazgatója szerint harmadik dózisra is szükség lehet. Bourla szerint továbbá az is elképzelhető, hogy a koronavírus egyfajta szezonális járvánnyá alakul majd át, és évente szükséges lesz ellene a védőoltás.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!