HáziPatika.com

| 2021. 04. 22. – 10:16 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mutatjuk, milyen tünetek utalhatnak arra, hogy meggyengült a szervezetünk természetes védekezőképessége.

Nem véletlen, hogy érzelmi megrázkódtatás után, vagy egy sok idegeskedéssel járó időszakban gyakrabban leszünk betegek: már több kutatás is igazolta, hogy a krónikus stressz gyengíti az immunrendszert. Ha tehát olyan időszakban vagyunk, amikor gyakran vagyunk feszültek - például épp a koronavírus-járvány alakulása és az otthoni munkavégzés miatt -, akkor mindenképpen erősítsük az immunrendszerünket. De ha az alábbi tünetek valamelyikét is észleljük magunkon, akkor szinte biztos, hogy szervezetünk védekezőképessége gyengébb, mint kellene - írja a Házipatika.com.

Gyakori megfázás

Az emberek többsége átlagosan 7-10 nap alatt gyógyul ki egy megfázásból. Ha mi ennél hosszabb ideig vagyunk betegek, ráadásul évi 2-3-nál többször leszünk náthásak, akkor a szervezetünk védekezőképessége valószínűleg nem megfelelő.

Emésztési problémák

A szakértők szerint az immunrendszerünk 70 százaléka az emésztőrendszerben található, és az itt élő jótékony hatású mikroorgaizmusok segítenek a fertőzések elleni védekezésben. Ha az emésztőrendszerünk nem működik jól, akkor valószínűleg az immunrendszerünk sem, és így fokozottabban vagyunk kitéve a vírusoknak, a gyulladásoknak, de még az autoimmun betegségeknek is. A gyakori hasmenés, székrekedés vagy puffadás arról árulkodik, az immunrendszerünk nem működik megfelelően.

Lassú sebgyógyulás

Ha azt vesszük észre, hogy a testünkön található apróbb sérülések, horzsolások, vágások és égések a megszokottnál lassabban gyógyulnak, akkor valószínűleg kevés az egészséges immunsejta szervezetünkben. Emiatt aztán többi sejtünk nem tud a megfelelő ütemben regenerálódni.

Gyakori fertőzések

Ha gyakran kapunk el fertőzéseket - például fülgyulladást, tüdőgyulladást vagy mandulagyulladást -, és évente kettőnél többször alakul ki olyan betegségünk, amelyre antibiotikumot kell szednünk, akkor egyértelműen immungyengeségről van szó.

Krónikus fáradtság

Bár a krónikus fáradtság többféle betegség tünete is lehet, de nagyon gyakran szervezet meggyengült védekezőképessége miatt jelentkezik. Ha eleget alszunk, és mégis állandóan nyúzottak vagyunk, akkor érdemes immunerősítésbe kezdeni.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!