Magyarország | 2021. 04. 22. – 16:14 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Aki lefekvés előtt szeret zuhanyozni, hajat mosni, néha vágyhat rá, hogy vizes hajjal aludjon el. Csakhogy ettől állítólag megbetegedhetünk, és a hajunknak is árthatunk vele.  Vajon tényleg így van?

Megbetegít minket a vizes haj?

Sokan azt gondolják, hogy ha vizes hajjal bújnak ágyba, akkor megfáznak. A Vanderbilt University Medical Center professzora, Dr. William Schaffner szerint azonban ezt az elméletet már régen megcáfolták. Tény, hogy a téli hónapok alatt gyakrabban fázunk meg, de ez annak köszönhető, hogy ekkor több vírus szaporodik és terjed - önmagában a hidegtől ugyanis nem lehet megfázni - írja a Házipatika.com.

A vizes hajjal kapcsolatos hiedelem az is, hogy a hajunktól nedvessé váló párnát ellepik a kórokozók és baktériumok. Csakhogy a betegségeket okozó organizmusok nem teremnek ott maguktól. Éppen ezért annak ténye, hogy a párnánk nedves, önmagában szintén kevés ahhoz, hogy betegek legyünk.

Ezzel kapcsolatban azonban van egy kivétel. Kutatások szerint a szintetikus anyagokból készült párnákon könnyebben összegyűlnek az asztmát, illetve allergiás reakciókat kiváltó penészrészecskék, illetve gombák, amelyek nedves környezetben könnyebben szaporodnak, akárcsak a poratkák. Arra viszont nincs tudományos bizonyíték, hogy akik vizes hajjal alszanak, több allergiás vagy asztmás tünetet tapasztalnak. Ami valóban fontos, hogy az ágyneműt és a párnahuzatokat hetente cseréljük le, függetlenül attól, hogy vizes vagy száraz hajjal alszunk-e rajtuk.

A hajunknak tényleg árthat

Ha a bőrünk, illetve a hajunk szépségéért aggódunk, akkor valóban érdemes kerülni a nedves hajjal alvást. Aki rendszeresen vizes hajjal alszik, annak egy idő után meggyengül a védőréteg a tincsein, ami miatt haja töredezettebb lesz, és elveszti a fényét, rugalmasságát. Ezt segíthet elkerülni, ha valamilyen jó minőségű balzsamot vagy hajpakolást használunk.

Ne feledjük közben, hogy a szárítás, vasalás, túl sok fésülés ugyanúgy károsíthatja a hajszálakat! A bőrre pedig negatívan hathat, ha a hajról rákerül a nedvesség, mert ettől kiszáradhat. A hajápoló termékek a tincsekről az arcbőrre kerülve irritációt,  allergiát okozhatnak - de ez inkább hajlam, illetve bőrérzékenység kérdése. Ezzel együtt a szakemberek véleménye szerint ha alkalmanként vizes hajjal alszunk el, akkor ennyitől még nem lehet bajunk.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!