Kárpátalja | 2021. 04. 21. – 20:48 |
Buhajla József főkonzul elmondta, hogy Magyarország Torontói Főkonzulátusa 43 leszerelt, de jó állapotú számítógépet ajánlott fel a KMNE családjai számára, hogy a gyerekek akadály nélkül vehessenek részt az online oktatásban, valamint 10 komputert az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja Megyei Kirendeltsége számára. Fotó: Kovács Erzsébet

A magyar-magyar összefogás szép példájának lehettünk tanúi ismét, hisz nagyon sokan tettek azért, hogy számítógéphez juthassanak a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) azon tagcsaládjai, ahol komputer nélkül a gyerekek igencsak nehezen tudtak részt venni a távoktatásban. Ezek szimbolikus átadására került sor április 21-én Magyarország Ungvári Főkonzulátusán, 23-án pedig az első négy családhoz el is jutott a várva várt ajándék.

Mint a főkonzulátuson tartott sajtótájékoztatón Buhajla József főkonzultól megtudtuk, Magyarország Torontói Főkonzulátusa 43 leszerelt, de jó állapotú számítógépet ajánlott fel a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) nehezebb körülmények között élő családjai számára.

Ezek a gépek, segítenek, hogy a gyerekek akadály nélkül vehessenek részt az online oktatásban. Valamint 10 komputert kapott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja Megyei Kirendeltsége. Azok átadására április 22-én került sor.

Buhajla József főkonzul elmondta, hogy a gépeket a torontói Szent Ignác Plébánia gyűjtötte össze, illetve a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetsége további, nagyjából fél millió forint adományt ajánlott fel a kiegészítő eszközök megvásárlására. A Nemzetpolitikai Államtitkárság Miniszteri Biztossága, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosság kiegészítette a felajánlást még képernyőkkel, billentyűzetekkel, egerekkel, valamint az Ukrán Vöröskereszt által kért nyomtatóval és projektorral. A vásárlást a Rákóczi Szövetség bonyolította le.

Tehát ennek a hatalmas összefogásnak köszönhetően a torontói és az ungvári főkonzulátus közreműködésével 7000 kilométerről kerültek ide ezek a számítógépek. A főkonzul abbéli reményének adott hangot, hogy ezek a gépek nagy segítséget nyújtanak a gyerekek oktatásában, hisz az elmúlt időszak bebizonyította, hogy informatikai eszközök nélkül nincs lehetőség online módon tanulni, és sajnos nem mindegyik család rendelkezik a távoktatáshoz szükséges megfelelő felszereléssel. A főkonzul abbéli reményének is hangot adott, hogy hamarosan megszűnik az online oktatás – ami a járványhelyzet megszűnését is jelenti –, és mihamarabb a jelenléti oktatásra váltunk vissza.

A családok nevében Tarpai József, a KMNE elnöke mondott köszönetet az ajándékozóknak, s mindazoknak, akik segítettek célba juttatni ezt az adományt. Hogy mennyire nagy szükség van az informatikai eszközökre, azt bizonyítja, hogy amikor egy hónappal ezelőtt megkapták az értesítést az adományról, akkor meghirdettek egy pályázatot a tagcsaládok körében. A 43 gépre 90-en jelentkeztek. Az elnök elmondta, hogy azokat a családokat részesítették előnyben, ahol semmilyen számítógép nincs, maximum okostelefonról tudnak tanulni a gyerekek, ami nagycsaládokban – ahol minimum három, de általában 4-5 gyerek van – ez nem is olyan egyszerű feladat, így aztán igazán jó helyre kerülnek ezek az eszközök. Tarpai József arról is beszámolt, hogy már tavaly is volt egy hasonló kezdeményezés, akkor a Pesti Srácok újság munkatársai egy laptopot ajándékoztak egy családnak. A mostani adomány nagy része beregvidéki és ugocsai családokhoz kerül, de jut belőle a Munkácsi és az Ungvári járásba is.

Pénteken a KMNE székházában sor kerülhetett az első három számítógép átadására is. Mint Tarpai József tájékoztatójában elmondta, azért nem tudják azonnal minden sikeres pályázóhoz eljuttatni az ajándékot, mert ezeket a számítógépeket az ungvári főkonzulátus informatikusa összeszereli, a megfelelő programokat telepíti azokra, hogy a megajándékozottaknak már csak az internethez kelljen csatlakoztatni a kompjutereket. Mint az elnök elmondta, ők csupán közvetítők ebben a folyamatban, de felelősek azért, hogy valóban jó helyre kerüljenek. Ezért is kellett a pályázóknak rövid esszében megírni, miért is van rá szükségük.

S hogy valóban jó helyre kerülnek ezek a komputerek, az a mostani átadáson is kiderült. A beregszászi Barancsik családban például hét gyereket – a legnagyobb 19 éves, a legkisebb hat hónapos – nevelnek a szülők. Ebben nagy feladat hárul Zsuzsára, a feleségre, hisz férje külföldön dolgozik. A négy iskolás korú gyerek két telefon segítségével tanult, felváltva jelentkeztek be az órákra. A kislányuk látássérült is, ami még inkább nehezíti a telefonos tanulást. Tavaly a járványügyi helyzet miatt a Magyarországon a Rudas Szaktechnikumban tanuló nagyobbik lány is itthon volt – aki emellett a Kohász Kézilabda Akadémia játékosa is –, viszont számítógép hiányában nagyon elmaradt a tanulással, így idén az iskola biztosítja számára az ottlakást.

A munkácsi négygyermekes Dzsatalov család is nagyon örült az ajándéknak, hisz három iskoláskorú felváltva tudta használni az egy okostelefont. Most a nyolcadikos nagylány tanulhat majd a komputeren, az ikrek meg a telefon segítségével, mondta el Marianna, az anyuka.

A bótrágyi, szintén négygyermekes Bagu családban is hasonló a helyzet. Jelenleg hárman tanulnak egy telefonon, szeptembertől pedig a legkisebb is iskolás lesz. A 14 évesnek most állandóan szüksége volt a telefonra, így a kisebbek bizony elmaradtak, vagy csak este tudták elküldeni a házi feladatukat. És mint az anyuka elmondta, a számítógép több lehetőséget ad majd az ismeretszerzésre mindegyik gyereknek.

A 43 nyertes pályázó bemutatkozó írásaiba beleolvasva kiderül, hogy mindenütt nagy szükség van ezekre a számítógépekre, amelyek remélhetőleg megkönnyítik a gyermekek tanulását.

Kovács Erzsébet

  • A magyar-magyar összefogás újabb szép példája

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 17. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!