USA | 2021. 04. 21. – 10:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Washington nem habozik további politikai eszközöket alkalmazni Oroszország ellen az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikussal szemben tanúsított bánásmódja miatt - jelentette ki kedden Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"Továbbra is Oroszországot tartjuk felelősnek mindazért, ami Navalnij úrral történik, ugyanis ők felelnek az őrizetéért" - fogalmazott Price, írja az MTI.

A szóvivő azt mondta: többször is felhívták Moszkva figyelmét, hogy "azonnal tegyék lehetővé,

hogy Navalnij megkapja a szükséges és független orvosi ellátást."

Ned Price hozzátette: annak ellenére, hogy a két ország között - például Ukrajna és más kérdések miatt - fokozott a feszültség, az Egyesült Államok konstruktív párbeszédre törekszik Oroszországgal.

A Vlagyimir Putyin elnök legszókimondóbb bírálójának számító 44 éves politikust januárban vették őrizetbe Moszkvában, amikor hazatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij szerint az orosz kormány próbálta idegméreggel megölni őt, de ezt a Kreml következetesen cáfolja.

Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

A börtönben Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábát, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák. Ezt az orosz hatóságok megtagadták, ezért éhségsztrájkba kezdett. Egyik orvosa szombaton azt mondta: akár a közeli napokban meghalhat, mivel rendkívül rossz a vérképe, leletei pedig arra vallanak, hogy szív- és veseleállás fenyegeti.

Navalnijnál korábban az MR-vizsgálat két porckorongsérvet mutatott ki.

Hétfőn a börtönből egy rabkórházba szállították át.

A külügyi szóvivő leszögezte: amennyiben fogvatartása idején "bármi történne" Navalnijjal, Moszkvának "számolnia kell a következményekkel".  

"Ha Navalnij meghal a börtönben, annak következményei lesznek" - ezt Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője mondta keddi sajtóértekezletén, megismételve Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői szavait. Psaki hozzátette: a nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Moszkvát, ha valami történik az ellenzéki politikussal. A szóvivő arról is beszélt, hogy Washington továbbra is Navalnij szabadon bocsátását követeli.

A Moszkvából hazatérő amerikai nagykövettel kapcsolatban Jen Psaki hangsúlyozta: "abszolút az a szándék", hogy John Sullivan visszatérjen Oroszországba, miután meglátogatta családját és találkozott az új adminisztráció tagjaival. A szóvivő úgy fogalmazott: nincs tudomása arról, hogy Sullivan és Joe Biden amerikai elnök találkozót terveztek volna.

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete hétfőn jelentette be, hogy konzultációra Washingtonba utazik. Közleményében Sullivan úgy fogalmazott: "úgy gondolom, fontos, hogy  közvetlenül eszmét cseréljek a Biden-adminisztrációban dolgozó új washingtoni kollégáimmal az Egyesült Államok és az Oroszország közötti kétoldalú kapcsolatok jelenlegi helyzetéről".

Hozzáfűzte még, hogy több mint egy éve nem találkozott családtagjaival sem.

Keddi közleményében az amerikai nagykövet hangsúlyozta: heteken belül visszatér Moszkvába, "még mielőtt bármilyen találkozóra sor kerülne Biden és Putyin elnökök között".

Szergej Lavrov külügyminiszter még pénteki sajtótájékoztatóján közölte: Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója azt javasolta Sullivannek, hogy térjen vissza Washingtonba konzultációra.

A feszült orosz-amerikai viszony tovább romlott az utóbbi időben. Nagy felháborodást váltott ki orosz részről, amikor Joe Biden elnök egy - az ABC televíziónak adott - márciusi interjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint. Az amerikai elnök akkor azt is mondta,

hogy Oroszország "meg fog fizetni" a 2020-as elnökválasztásba történt beavatkozásért.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten rendeletet írt alá, melynek értelmében kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát, mivel Washington szerint Moszkva kibertámadásokat hajtott végre és beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásba. Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra kiutasított 10 amerikai diplomatát.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Angela Merkel német kancellár az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi vitanapján elmondott beszédében "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus egészségi állapota miatt.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust - közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!