Világ | 2021. 04. 21. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Megváltoztatta a trópusi esőerdők szerkezetét a 66 millió évvel ezelőtti aszteroidabecsapódás - állapította meg Kolumbiából származó fosszíliák vizsgálata során egy nemzetközi kutatócsoport.

A becsapódás előtt az esőerdőket nyitott lombkorona jellemezte - írja az MTI.

A Föld történetének ötödik tömeges fajkihalása 66 millió évvel ezelőtt következett be,

amikor meteorit csapódott a Mexikói-öbölbe.

A katasztrófa hatására nemcsak a dinoszauruszok és számos más állatfaj halt ki, de a trópusok növényfajainak 45 százaléka is eltűnt.

Több ezer kolumbiai levél- és pollenfosszília segítségével a tudósok azt vizsgálták, hogyan változtak a trópusi esőerdők a tömeges fajkihalás nyomán. Eredményeikről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be - közölte kedden a Freiburgi Egyetem.

Az esőerdők az esemény előtt nagyrészt sáfrányfélékből és virágos növényekből álltak, de az ökoszisztéma részét képezték a tűlevelűek, például a kaurifenyő és a délfenyő (araukária) rokonai.

A tanulmány vezető szerzője, Monica Carvalho, a Smithsonian Trópusi Kutatóintézet és a kolumbiai Universidad del Rosario munkatársa abból indult ki, hogy a fák lombkoronája a mai trópusi esőerdőkkel ellentétben nem alkotott sűrű, nehezen áthatolhatatlan ernyőt.

Akkoriban alig voltak nitrogént megkötő hüvelyes növények,

amelyek ma nagy számban megtalálhatók a trópusokon.

A meteoritbecsapódás után évmilliókba telt, amíg az erdők helyreálltak, ekkor azonban már a hüvelyesek és más családok váltak dominánssá a fosszíliák tanúsága szerint. A fák közötti üres helyeket pedig dús vegetáció töltötte ki.

A rovarok „étlapja" is megváltozott, ahogyan az a fosszíliákon megfigyelt szúrásnyomokból kitűnt. A tömeges kihalást megelőzően minden rovarfajnak volt egy fő táplálékot jelentő növénye, a becsapódás után azonban a táplálkozásuk sokszínűbbé vált.

„Ez remek példája annak, hogyan változtathatja meg örökre a történelem egy ilyen eseménye az élet menetét a Földön" – mondta Daniele Silvestro, a tanulmány társszerzője.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az egyiptomi régészek a napokban bejelentették, hogy megtalálták a 3000 éves "elveszett aranyvárost". Az ókori emlékekben gazdag Luxor városában bukkantak rá a településre, amelyet még évezredekkel ezelőtt temetett maga alá a homok.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az észak-iraki Moszul romjai között felfedezték az Iszlám Állam dzsihadistáinak egyik kincstárát. A terrorszervezet önjelölt kalifátusának egykori székhelyén, az egyik összeomlott épület alatt iraki biztonsági erők 1,59 millió dollár (480 millió forint) és 17,5 millió iraki dínár (3,6 millió forint) készpénzt találtak.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!