Magyarország | 2021. 04. 21. – 20:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az egyik leggyakoribb kérdés a hajápolással kapcsolatban, hogy milyen rendszerességgel érdemes hajat mosni - de erre nem feltétlenül létezik egy egységes, mindenkire érvényes válasz. A szakértők egyetértenek abban, hogy a válasz szempontjából a hajtípus a meghatározó.

A rendszeres hajmosás a haj növekedése, valamint a haj és a fejbőr egészsége miatt is nagyon fontos. Ha elmarad, akkor a hajon és fejbőrön felgyűlt szennyeződés bőrbetegségekhez, szárazsághoz, töredezéshez és hajvesztéshez vezethet. A mindennapos hajmosás elsősorban azoknak lehet jó ötlet, akiknek kifejezetten zsíros, illetve zsírosodásra hajlamos a hajuk. A többi hajtípusnál a napi szintű hajmosás a haj kiszáradását és töredezését okozhatja, bár attól nem kell tartani, hogy emiatt hajhullás lépne fel. Akinek sem nem túl zsíros, sem nem túl száraz a haja, annak a két-három naponta történő hajmosás elegendő lehet - olvasható a goodhousekeeping.com cikkében - írja a Házipatika.com.

A száraz hajat ilyen gyakran kell mosni

Zsíros haj esetén tehát a napi hajmosás működhet, kivéve, ha a haj nagyon hosszú, illetve nagyon göndör és durva tapintású. Száraz vagy sérült haj esetében attól függ az ideális gyakoriság, hogy mennyire erős a szárazság. Súlyos esetekben a hajmosás gyakorisága akár 5-7 napra is kitolódhat, mert szükség van rá, hogy a fejbőr természetes olajai a hajra kerüljenek és dolgozni tudjanak. Az ilyen hajúaknak vigyázniuk kell, hogy a kifejezetten "mélytisztító" hatású termékeket kerüljék, mert ezek nagyon száríthatják a hajat és a fejbőrt is. Ennek a hajtípusnak különösen fontos a balzsamozás, viszont a balzsam csak a hajra kerüljön, a fejbőrre semmiképp.

Mi a helyzet a vékony szálú hajjal?

A hullámos és göndör hajat 4-5 naponta érdemes mosni, a hajvastagságtól és sűrűségtől függően, de ennél a hajtípusnál sokat számít a fejbőr állapota is. Érdemes kísérletezni, és egy-egy nappal kitolni vagy szűkíteni a mosások közti időtartamot, hogy megtaláljuk a számunkra optimálisat. Az afroszerűen göndör hajnál heti egy mosás és rendszeres balzsamozás, akár olajos kondicionálás ajánlott. A kifejezetten vékony szálú hajnál működhet a minden másnap történő mosás, ez segít, hogy a haj elég nedvességhez jusson, illetve, hogy a szennyeződések, fejbőrön kialakult lerakódás ne nehezítse el és ne lapítsa le a hajat. A vastag szálú hajnál, ha egészséges, elég lehet akár heti egy mosás is, mivel ez a hajtípus nagyon jól képes megtartani a nedvességet.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES