Kárpátinfo.net


| 2021. 04. 21. – 08:30 | Ukrajna |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajnában májusban dízel üzemanyaghiány merülhet fel a benzinkutaknál a fehéroroszországi és oroszországi szállítással kapcsolatos problémák miatt.

A Reuters hírportál szerint ez a belorusz Mozir olajfinomító tervezett karbantartása miatt következik be, amely egybeesik az orosz Rossneft üzemek készletének leállításával - írja a Korrespondent.net.

Ukrajna évente több mint 7 millió tonna dízel üzemanyagot fogyaszt,

szükségleteinek kétharmadát főként az Orosz Föderációból és Fehéroroszországból importálja.

 A Proton szállításának megszűnése után Ukrajna megpróbálta növelni a tengeri behozatalt, de a mennyiség nem volt elegendő.

A Rossneft, amely tavaly 1,75 millió tonna dízel üzemanyagot szállított Ukrajnába csővezetéken és vasúton keresztül, májusban nem kívánja folytatni az exportot, a belarusz Mozir finomítóban pedig május 15. és június 15. között ütemezett karbantartást terveznek.

A Mozir olajfinomító várhatóan májusban mintegy 150 ezer tonna dízel üzemanyaggal látja el Ukrajnát, szemben a szokásos havi 240 ezer tonnával. 

„Májusban körülbelül 270 ezer tonnás hiányra számítunk” - mondta a kiadvány beszélgetőpartnere.

Más források szerint a hiány kevesebb lehet - 150-200 ezer tonna.

A Rossneft, a Coral Energy, a Mozir olajfinomító és az ukrán Energiaügyi Minisztérium nem válaszoltak a Reuters kérdéseire.  


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában ismét drágult az üzemanyag ára. Az elmúlt héten Ukrajnában a dízelüzemanyagok literenkénti ára 2 hrivnyával nőtt (+ 9%). Az A-92-es és az A-95-ös benzin költsége literenként 1,21-1,29 hrivnyával drágult (+ 4,9%).

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy krajnában számos benzinkút üzemanyaga nem felel meg a minőségi előírásoknak, és veszélyes lehet az autókra és az emberek egészségére. A legrosszabb mutatókat a BRSM-Nafta, a Motto, a Sun oil, a Factor és a Tatneft benzinkutak benzinjében találták.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!