Ukrajna | 2021. 04. 21. – 16:30 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Az ukránok csaknem fele (45%) valós fenyegetésnek tartja Oroszország támadását vagy az orosz csapatok Ukrajna területére történő bevitelét.

Az ukrán Jövőbeli Intézet által az New Image Marketing Csoport közreműködésével készített felmérés adatait egy sajtótájékoztatón közölték – tudatja az Unian.net hírportál.

Ugyanakkor a válaszadók csaknem egyharmada meg van győződve arról, hogy ha Oroszország bevezeti csapatait Ukrajna területére, akkor elhúzódó katonai konfliktus várható, amelynek következtében az Orosz Föderáció vereséget szenved.

Ezt a választ csaknem kétszer több férfi adta, mint nő. 

Ukrajna keleti és déli részén élő válaszadók gyakrabban fejezték ki azt a véleményüket, miszerint „elhúzódó katonai konfliktus lesz, amelynek következtében Ukrajna vereséget szenved”.

A felmérés szerint az orosz csapatok határok felé történő mozgása és az invázió veszélye esetén a válaszadók fele (51%) úgy vél, hogy az ukrán hatóságok legjobb megoldása az ukrán határok megerősítése, teljes militarizáció, mozgósítás, a területi védelem létrehozásának aktiválása és a támadás elhárítására való felkészülés.

Ebben a helyzetben a megkérdezettek 48%-a tartja szükségesnek partnerek és katonai segítségnyújtás felkutatását Nyugaton, 38% támogatta azt a lehetőséget, hogy a megerősítsék a konfliktus megoldásának diplomáciai módszerei, új tárgyalási folyamatot kezdeményezzenek, amelynek célja hogy növelje az Oroszországra nehezedő nyomást.  

A válaszadók 23% -a azt választotta, hogy fokozni kell a tárgyalási folyamatokat közvetlenül Oroszországgal a lehetséges kompromisszumok keresése érdekében.

Ami az Oroszország elleni nyugati szankciókat illeti, 42%-uk hatékonynak, de nem elégségesnek tartja Oroszország Ukrajna elleni agressziójának megfékezését, 32%-a hatástalannak tartja, mert Oroszország nem reagál rájuk, és nem fogja megváltoztatni Ukrajnával szembeni politikáját.

A válaszadók mindössze 7%-a nevezte kiútnak a Donyecki (DNR) és Luhanszki (LNR) Népköztársaságoknak az autonómia megadását.

A felmérést áprilisban végezték Ukrajna egész területén (kivéve a Donyeck és Luhanszk régió ideiglenesen ellenőrizetlen területeit, amelyeket a Krím Autonóm Köztársaság megszállt.  

1148 válaszadó vett részt az online felmérésben interaktív strukturált kérdőív segítségével. A statisztikai hiba nem haladja meg a 3,5%-ot.

Korábban hírt adtunk arról, hogy 2021 márciusában az ukránok az ország legfontosabb problémáinak Ukrajna keleti részén zajló katonai konfliktust (47%), a munkahiányt, a munkanélküliséget (37%) és a koronavírus-járványt (35%) tekintették.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az ukránok 70%-a elégedetlen a kormány járványkezelésével. Az ukránok csupán 30%-a gondolja úgy, hogy Volodimir Zelenszkij elnök és az Egészségügyi Minisztérium hatékonyan reagál a koronavírus veszélyére.  


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!