Kárpátinfo.net


Megosztás


Az elmúlt héten Ukrajnában a dízelüzemanyagok literenkénti ára 2 hrivnyával nőtt (+ 9%). Az A-92-es és az A-95-ös benzin költsége literenként 1,21-1,29 hrivnyával drágult (+ 4,9%).

Az elmúlt héten az olaj ára 8%-kal emelkedett - hordónként 62 dollárról 67 dollárra 

– írja a Korrespondent.net hírportál az A-95 Consulting Group adataira hivatkozva.

Emiatt a növekedés 1 hrivnyát tett ki.

A múlt héten keddtől csütörtökig az árcédulákat naponta többször is átírták, az eladók második kategóriája kedvezőbb időkig tartotta az árut, miután visszavonta az ajánlatokat.

Az OKKO és a WOG hálózatok átlagosan 2 hrivnyával emelték a kisüzemi dízelüzemanyag literenkénti árát, 23,85-24,00 hrivnya/liter tartományban kínálva az üzemanyagot.

Ukrajnában, Novohrad-Volinszkij (Новоград-Волинський) településen a hét végén csak az UPG és a Martin Trade kereskedett üzemanyaggal - 2,30 hrivnyával, 23,70 illetve 23,90 hrivnyáig emelték az üzemanyag literenkénti árát.

A legnagyobb áremelkedést Korostenben (Коростень) tapasztalták:

az UPG és az Alpen Trade pénteken 23,70 hrivnyáért árulta a dízelt, ami azt jelenti, hogy egy hét alatt 2,40 hrivnyával, azaz több mint 10%-kal drágult az üzemanyag.

Kedd óta a nagykereskedelmi piac egyik legaktívabb résztvevője, a Factor cég szünetet tartott. Néhányan az ilyen szokatlan eltűnést a költségvetési tisztviselők ellenőrzésével társították. Végül kiderült, hogy minden egyszerűbb: a vállalat csak úgy döntött, hogy vár, figyelve az áremelkedést.

A fővárosi régióban pénteken az árak 23,20-23,70 hrivnya/liter tartományban voltak, vagyis átlagosan 2,10 hrivnyával voltak drágábbak, mint egy héttel korábban. A Grand Petrol a litván dízelüzemanyagot 23,00 hrivnya/liter áron kínálta.

Rivne régióban a múlt héten az üzemanyag literenkénti ára átlagosan 2,30 hrivnyával nőtt. A hét végén csak az UPG maradt, ahol 23,70 - 23,70 hrivnya áron kínálták az üzemanyagot. 

A legolcsóbb dízelt Ukrajna déli részén figyelték meg.

Mikolajivban az ár 1,30 hrivnyával 23 hrivnyáig drágult. A Fidea 22,35 hrivnyáért (26 500 hrivnya/t), Odesszában pedig 22,65–22,80 hrivnyáért kínálták az üzemanyagot.

A hét végére az Ukrtatnafta 1,86 hrivnya/l (23,31 hrivnya/l) növekedést mutatott. Néhány kremencsuki kereskedő 23,18-23,27 hrivnya/l (+1,90 hrivnya/l) tartományban dolgozott.

Péntekre a helyzet némileg stabilizálódott. Optimizmusra azonban nincs ok. Még mindig csend van Moszkvától, ahonnan mindenki várja a híreket a Rosznyeft köteteiről. Források szerint a folyamat halad, de a bennfentesek nem sietnek semmit megerősíteni. Csak az ismert, hogy a Socar név megjelent a napirenden – írja az újság. 

A monopóliumellenes bizottság ugyanakkor az indokolatlan áremelkedéstől figyelmeztette az üzemanyag-piaci szereplőket.  

Ezt Olga Piscsanszka, a bizottság elnöke nyilatkozta a Jevropejszka Pravda hírportálnak.

Megjegyezte, hogy elfogadhatatlanok azok a kísérletek, amelyek mesterséges hiány kialakítására irányulnak az üzemanyag-piacon, ésszerűtlenül megnövelik a költségeket, akadályokat teremtenek az alternatív infrastruktúrához való hozzáféréshez.

"Ezek országos jelentőségű piros vonalak. A vonal átlépése elfogadhatatlan. A monopóliumellenes bizottság harcolni fog sérthetetlenségükért" - biztosított Piscsanszka.

Elmondása szerint tekintettel a Fehéroroszországból és az Orosz Föderációból származó olajtermékek behozatalának instabil helyzetére, a monopóliumellenes bizottság különösen válogatós lesz.

"Figyelmeztetjük az üzemeltetőket az esetleges versenyellenes intézkedésektől, amelyek negatívan befolyásolhatják az árakat és a piaci lefedettséget" - foglalta össze a bizottság vezetője.