Ukrajna | 2021. 04. 20. – 13:05 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter elmondta, szükségesnek tartja, hogy a „nyelvtörvény” megsértése miatt külön pénzbírságokat alkalmazzanak, elsőként a tisztviselőkre és a képviselőkre.  

Ezt követően lehetőség nyílik a hétköznapi emberek bírságolására.

Elmondása szerint, ha a törvényhozók mindenekelőtt elkezdenék bírságolni saját magukat, akkor a lakosság helyesebbnek vélné az ilyen bevezetést - írja az RBC.ua.

„Kezdjük az elején a tisztviselőket büntetni. Majd akkor térjünk át azokra az egyszerű emberekre, akik kávézókban dolgoznak, és elfelejtenek néhány ukrán szót. Nem szeretném, ha ezeket a büntetéseket fétissé változtatnánk" - jegyezte meg Tkacsenko.

A miniszter hozzátette, hogy most a képviselők között vannak olyanok, akik törvénymódosításokat vinnének be, amelyek megszüntetnék a lakosság bírságolását az otthoni nyelvhasználatot illetően.

„Teljesen támogatom ennek a kérdésnek a felvetését.  

Mutassanak példát, kedves törvényhozók és tisztviselők” - tette hozzá Tkacsenko.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajnában az ukrán nyelv nemcsak az állam nyelvévé válhat, hanem a mindennapi életben a kommunikáció fő nyelvévé is. Ehhez „szelíd ukránosítás” szükséges.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy kiderült, hogyan fognak nyelvvizsgázni az ukrán tisztviselők. Az ukrán nyelvvizsga programban három modul van a tisztviselők számára, amelyeket teljesíteniük kell majd. Ezek írásbeli és szóbeli részeket is tartalmaznak.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!