Ukrajna | 2021. 04. 20. – 14:21 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Viktor Ljasko egészségügyi tisztifőorvos az 1+1 tv-csatorna adásában elmondta, Ukrajnában egyelőre nem tervezik a májusi ünnepekre az országos lezárás bevezetését.

„Most azt látjuk, hogy meglehetősen nagy számban figyeltük meg az előfordulás stabilizálódását, három hétig nem volt tendencia az új esetek és a kórházi kezelések számának növekedésére. Ez már határozott mutató” - mondta.

Ljasko szerint a májusi és a húsvéti ünnepeken Ukrajna területén emberek „tömeges vándorlása” lesz megfigyelhető,

az ünnepeket a templomokban meg fogják tartani.

„Itt egy másik kérdés van, hogyan értetjük meg mindenkivel azt, hogy koronavírus-járványban vagyunk, és az egészségügyi előírások betartása ebben az időszakban kulcsfontosságú dolog, hogy ne legyenek újabb járványkiütések és szigorú karanténok” - mondta az egészségügyi tisztifőorvos.

Válaszul arra a kérdésre, hogy Ukrajna tervezi-e szigorú országos karantén bevezetését a májusi ünnepekre, Ljasko elmondta:

„Most nem tervezik.

Hétfőn volt egy ülésünk az elnökkel, ahol a miniszterelnök elmondta, hogy ezen a héten közgyűlés lesz az Ukrán Egyházak Tanácsával, ahol az Egészségügyi Minisztérium által már kidolgozott algoritmusokat mutatnak be, hogy az egyházakban minden a járványellenes normáknak megfelelően történjen."

Elmondása szerint az Egészségügyi Minisztérium azt javasolja az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy tartózkodjanak a templomok látogatásától.

„Ha van ilyen lehetőség, akkor a háztartásból valaki elmehet a templomba és megszentelheti a pászkát, hogy aztán átadhassa a családjának” - tette hozzá az egészségügyi miniszterhelyettes, idézi a Golos.ua.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter az Ukrajna 24 tv-csatorna műsorában elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium az ortodox húsvét után számít COVID-19-járvány újabb kitörésére. Ennek az ünnep után 3-4 héttel kell megtörténnie.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Ukrajnában megint gyorsult a járvány terjedése. A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 8940 új esettel 1 961 956-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 367-tel 40 367-re.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!