Oroszország | 2021. 04. 20. – 13:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Oroszország továbbra is válaszolni fog az Egyesült Államok szankcióira a kölcsönösség elve alapján - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Közölte, hogy a Kreml "kategorikusan nem ért egyet" a cseh kormány azon következtetéseivel,

hogy az orosz szakszolgálatoknak közük volt a vrbeticei hadianyag-raktárban 2014-ben bekövetkezett robbanáshoz. Prága álláspontját egyúttal "provokatívnak" és "barátságtalannak" minősítette - írja az MTI.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva a diplomaták kölcsönös kiutasítását eredményező orosz-cseh konfliktust egy olyan információs kampány eredményének mondta, amely mögött az Egyesült Államok áll.

Ezzel szerinte Washington a nyugati országokban felhalmozódott problémákról próbája meg elterelni a figyelmet.

Zaharova azt is bejelentette, hogy a moszkvai cseh nagykövetség, hasonlóan az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletekhez, többé nem alkalmazhat orosz állampolgárokat. Közölte, hogy a 18 orosz diplomata Prága általi kiutasítása 62 embert érint, köztük 28 gyereket.

A szóvivő a Pervij Kanal tévécsatornának kommentálta Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kijelentését, miszerint Moszkva nem fogja felfedni Moszkvának a robbantások ügyében lefolytatott nyomozás mindem részletét.

Zaharova szerint ez azt bizonyítja, hogy hamis állításról van szó.

Peszkov egyúttal megerősítette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek azt a kijelentését, miszerint az ellene készülő merénylet téma volt Vlagyimir Putyin és Joe Biden keddi telefonbeszélgetésén. A szóvivő az állítólagos puccskísérletre vonatkozó kérdéseket a biztonsági szolgálatok hatáskörébe utalta.

Elmondta továbbá, hogy a Kreml "sehogyan" sem fogadta az amerikai fenyegetést, miszerint Oroszországnak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalna a börtönben.

A lehetséges következményekkel Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fenyegette meg Moszkvát a CNN amerikai hírtelevízió vasárnapi műsorában.

Peszkov rámutatott, hogy a Navalnij támogatására orosz városokban a tervek szerint szerdán megtartandó tüntetéseket külföldről szervezik.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen. Joe Biden amerikai elnök csütörtökön elnöki rendeletet írt alá arról, hogy kormányzata pénzügyi szankciókat léptet életbe Oroszország ellen, és kiutasít az országból tíz orosz diplomatát válaszul a Moszkva részéről érkezett kibertámadásokra és az amerikai elnökválasztásokba történt orosz beavatkozásra.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy az elmúlt évek legnagyobb diplomáciai botránya robbant ki Csehországban. A prágai hírszerzés információi szerint ugyanis az orosz titkosszolgálat állhat egy évekkel ezelőtti, kelet-csehországi robbanás mögött.

Forrás

MTI


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!