HáziPatika.com

Megosztás


Minden évtizeddel nő a sérülések és a krónikus betegségek kockázata. Mit tehetünk ezek ellen?

Az alábbi, egyszerű szokásokkal is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért - írja a Házipatika.com.

Sportoljunk rendszeresen!

Orvosok szerint az erőt, egyensúlyérzéket és rugalmasságot fejlesztő gyakorlatok segítenek megelőzni az időskorra jellemző eleséseket, de agyunk frissességének megőrzésében is nagy szerepet játszanak. Egy kutatás eredményeiből kiderült például, hogy azoknak az ülő életmódot folytató idősebb felnőtteknek, akik hat hónapon át heti háromszor 45 percet sportoltak, sokat javult a tervező- és koncentrációs képességük, agyuk pedig átlagosan kilenc évvel fiatalodott meg.

Figyeljünk a proteinbevitelre!

Az évek múlásának velejárója az izomtömegvesztés. A megfelelő mennyiségű proteinfogyasztás azonban nemcsak izomzatunk megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem abban is segíthet, hogy még több izmot építsünk. Szakértők szerint testsúlykilogrammonként 1-1,2 gramm lenne az ideális napi fehérjeadag, vagyis egy 60 kilós felnőttnek legalább 60 gramm. A legjobb fehérjeforrások között szerepelnek a halak, a szárnyasok, a babfélék, de a görög joghurt, a hummusz vagy a proteinszelet is jó választás.

Járjunk rendszeresen szűrésre!

Ne csak akkor menjünk orvoshoz, ha betegek vagyunk, hanem keressük fel rendszeresen háziorvosunkat egy-egy ellenőrzés miatt, illetve egyeztessünk vele a szükséges szűrővizsgálatokról is.

Éljünk társasági életet!

Kutatások szerint nemcsak azért jó társaságban lenni, mert jót tesz a lelkünknek, hanem azért is, mert ilyenkor csökken az interleukin-6 nevű, immunsejtek által termelt fehérje mennyisége a szervezetben. Ez a fehérje ugyanis hozzájárulhat a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kórkialakulásához.

Aludjunk eleget!

Idősebb korban is 7-8 órányi pihentető alvásra lenne szüksége a szervezetünknek. Ennek hiányában fáradtak, kedvetlenek lehetünk, valamint memóriaproblémákkal és koncentrációs nehézségekkel szembesülhetünk. Aki tartósan nem tudja kipihenni magát, annak javasolt felkeresni orvosát, mert komolyabb alvásprobléma is állhat a háttérben.

Mondjunk nemet a stresszre!

A kezeletlen feszültségek kiváló táptalajt jelentenek a szervezetben fellépő gyulladásoknak, betegségeknek, sőt, a stressz az öregedést is elősegíti. Érdemes tehát rendszeresen levezetni a stresszt - például sporttal -, napközben pedig néhány mély lélegzetvétel is segíthet.

Élvezzük az életet!

Ha pozitívan éljük meg az idő múlását, akkor átlagosan nyolc évvel tovább élhetünk, és kisebb eséllyel alakul ki nálunk Alzheimer-kór - jöttek rá a Yale Egyetem kutatói. Érdemes hát annak örülni, ami szép és jó az életünkben, és tudatosítani magunkban, mit szeretünk leginkább az adott életszakaszunkban.