Németország | 2021. 04. 20. – 17:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmánya hat órás vita után nagy többséggel Armin Laschetet, a párt elnökét választotta meg kancellárjelöltnek Markus Söder bajor miniszterelnökkel szemben.

Hétfőn a németországi Zöldek is megnevezték jelöltjüket a szeptemberi szövetségi választásokra, amelyen Angela Merkel, hivatalban lévő kancellár már nem indul - írja a Hirado.

A hétfőn késő este megtartott titkos online szavazáson a CDU választmányi tagjainak 77,5 százaléka szavazott Laschetre,

és csak 22,5 százalékuk Markus Söder bajor kormányfőre.

Laschet 31, míg Söder kilenc szavazatot kapott, hat választmányi tag tartózkodott az internetes szavazáson – számolt be a német Focus Online.

Markus Söder már órákkal korábban a testvérpárt, a Német Keresztényszociális Unió (CSU) kezébe adta a döntést.

„A CDU most önálló döntést hoz, és mind a CSU, mind jómagam tiszteletben fogjuk tartani azt” – jelentette ki Söder a választmányi ülés előtt Münchenben. A bajor miniszterelnök ugyanis – Laschet meghívása ellenére – nem vett részt az internetes vitában.

A két párt megállapodása értelmében a közös kancellárjelölt indításához szükség van a koalíciós partner jóváhagyására is.

Hat órás vita előzte meg a szavazást

A CDU választmányának szavazását több mint hat órás, a kora hajnali órákba nyúló vita előzte meg. Az észak-rajna-vesztfáliai vezető kritikusai azzal érveltek, hogy a szavazás előtt össze kellene hívni a megyei vezetők konferenciáját, hogy képet kapjanak a „vidéki hangulatról”. Ezt a javaslatot azonban a választmányi tagok online titkos szavazáson elutasították.

Laschet készen áll Merkel helyébe lépni

„A jövő legfontosabb kérdéseire adandó megfelelő válaszok forognak most kockán. Én pedig készen állok kiállni értük” – mondta Laschet.

A németországi Zöldek néhány órával a CDU–CSU-vita előtt bejelentették, hogy a párt társelnökét, Annalena Baerbockot indítják kancellárjelöltként.

Korábban hírt adtunk arról, hogy az EU kifejezte szolidaritását Csehországgal a diplomáciai feszültség miatt. A kiemelték: az Európai Uniót mélységes aggodalommal tölti el Oroszország ismétlődő, veszélyes és rosszindulatú magatartása Európában.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy bizonyos módon újra kell értelmeznünk a saját történelmünket - jelentette ki Emmanuel Macron francia államfő az amerikai CBS televíziónak adott interjújában, amelyben a többi között  arról beszélt, hogy Franciaország a gyarmati múltjából eredően fajgyűlölettől szenved.

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!

Hirdessen Ön is a Kárpátinfo hetilapban

Apróhirdetés beküldése
Apróhirdetés feladása a Karpatinfo.net.ua oldalra
  • Az apróhirdetés feladásához a Karpatinfo.net.ua oldalra regisztráció szükséges
  • Magánszemélyek és cégek számára INGYENES