MTI

| 2021. 04. 20. – 19:00 | Németország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Angela Merkel német kancellár az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének keddi vitanapján elmondott beszédében "rendkívüli aggodalmát" fejezte ki Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus egészségi állapota miatt.

"Rendkívül aggódunk Alekszej Navalnij állapota miatt, és a német kormány másokkal együtt azon dolgozik,

hogy az orosz ellenzéki politikus megfelelő orvosi ellátásban részesüljön"

- fogalmazott Angela Merkel, aki videóhívás keretében kapcsolódott a vitához, írja az MTI.

Beszédében hangsúlyozta: Németország megpróbálja kihasználni befolyását a börtönében éhségsztrájkot folytató orosz politikus ügyének rendezésére érdekében. Fontosnak nevezte, hogy az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nemrégiben ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Navalnijt.

Arra vonatkozóan, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten, Merkel hangsúlyozta:

az orosz katonai mozgások "riasztóan feszült" helyzetet teremtenek.

"Számos konfliktusunk van Oroszországgal, amelyek sajnálatos módon megnehezítik kapcsolatainkat, azonban továbbra is támogatom a párbeszéd fenntartását Moszkvával" - fogalmazott.

Az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett építésére vonatkozó kérdésre válaszolva a kancellár reményét fejezte ki, hogy Oroszország és más országok között fennálló konfliktusok nem fogják nehezíteni a tárgyalásokat.

Merkel végezetül sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Törökország március 20-án kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott isztambuli egyezményből.

A német kancellár a nők jogai biztosításának fontosságát hangsúlyozva arra szólított fel, hogy az egyezményt ez idáig nem ratifikáló tagállamok is csatlakozzanak ahhoz a törekvés sikere érdekében.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy rabkórházba szállítják át börtönéből Alekszej Navalnij ellenzéki politikust - közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága hétfőn.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy Oroszország londoni nagykövete szerint az orosz hatóságok nem hagyják, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghaljon a börtönben.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!