Magyarország | 2021. 04. 02. – 10:03 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A cink fontos nyomelem, mely komoly szerepet tölt be a sejtosztódásban, az új sejtek képződésében, illetve az immunrendszer működésében. Hogy hiánya milyen panaszokat okozhat, arról bővebben az Életmódváltók cikkében olvashatunk.

Egy felnőtt szervezet hozzávetőleg 2-3 ezer milligramm cinket tartalmaz. Az ajánlott napi beviteli érték felnőttek számára 8 és 15 milligramm közötti, ez pedig fehérjében gazdag étrend mellett általában könnyen fedezhető is. Aki azonban növényi alapú étrendet követ, egyoldalúan táplálkozik, esetleg valamilyen felszívódási zavarral küzd, annál könnyen hiány alakulhat ki belőle - írja a Házipatika.com

Ezért fontos a járvány ideje alatt a cinkpótlás

Az Életmódváltók cikke szerint a hiányállapot tünetei meglehetősen sokszínűek lehetnek. Jelentkezhetnek mozgáskoordinációs nehézségek (ataxia), depresszió, ízérzékelési zavarok, anorexia, hasmenés, bőrpanaszok, kopaszodás, csökkenhet a tesztoszteronszint (hipogonadizmus), fekélyek keletkezhetnek a szájnyálkahártyán, továbbá lassulhat a sebek gyógyulása is. Hiányát emellett összefüggésbe hozták szív- és érrendszeri betegségekkel, vérszegénységgel és korai idegrendszeri fejlődési zavarokkal.

Mivel a megfelelő cinkellátottság a többi között nélkülözhetetlen az immunrendszer folyamatainak zavartalan működéséhez, pótlása kiemelt fontosságú lehet a koronavírus-járvány időszakában. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a cink antivirális hatást fejthet ki a SARS-CoV-2-vírussal szemben, valamint egyéb folyamatokon keresztül csökkenti a COVID-19-ben tapasztalt citokinvihar és gyulladás súlyosságát.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés