USA | 2021. 04. 02. – 15:00 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

A világ egyik legrégibb titokzatos gyilkossági ügyét segíthet megoldani egy maroknyi 17. századi arab ezüstérme, amelyekből egyet New Englandban (USA) találtak egy Rhode Island-i szedd magad-földön.

A történet főhőse egy rettegett angol kalóz, aki a világ egyik legkeresettebb bűnözője lett,

miután kirabolt egy hajót, amelyen muzulmán zarándokok tartottak haza Mekkából Indiába, majd rabszolga-kereskedőnek adta ki magát, és így sikerült eltűnnie üldözői elől - írja az MTI.

Jim Bailey amatőr történész, aki fémdetektorral találta meg az első 17. századi arab érmét egy middletowni mezőn, elmondta, hogy csaknem tökéletes bűntényre derült fény a lelet segítségével. A több százéves érmék magyarázhatják meg, hogyan tudott eltűnni Henry Every kalózkaptány az üldözői elől.

1695. szeptember 7-én Every hajója, a Fancy megtámadta és elfoglalta az indiai uralkodó, Aurangzeb hajóját, a Gandzsi-i-Szavait, amely nemcsak zarándokokat szállított, hanem több tízmillió dollár értékű arany- és ezüstérmét is.

A feljegyzések szerint Every kalózai megkínozták és megölték a zarándokokat,

és megerőszakolták a hajó fedélzetén lévő nőket, majd a korabeli kalózparadicsomba, a Bahamákra szöktek.

A rémtett híre azonban gyorsan elterjedt, és III. Vilmos angol király az indiai uralkodó és a Kelet India Társaság nyomására óriási vérdíjat tűzött ki a kalózok fejére.

Mint Bailey felidézte, elkezdődött a világ első nagy hajtóvadászata: mindenki Everyt és bandáját kereste.

Mindeddig azonban csak annyi derült ki, hogy Every valószínűleg Írországba hajózott 1696-ban, ahol nyoma veszett.

Bailey szerint azonban a most előkerült ezüstérmék azt igazolják, hogy a kalóznak és bandájának sikerült az amerikai gyarmatokra szöknie, és ott a zsákmányból fedezték napi kiadásaikat.

Az első érmét 2014-ben találták a middletowni Sweet Berry Farmon. Ez a hely már korábban felkeltette Bailey kíváncsiságát, mivel 2012-ben gyarmati érméket, egy 18. századi cipőcsattot és puskagolyókat talált ott.

A mezőt fémdetektorral kutatták át, és így került elő az első arab ezüstérme. A gondos vizsgálat megállapította, hogy az érmét 1693-ban Jemenben verték.

Eddig 15 további arab érme került elő ugyanabból a korszakból, tíz Massacuhettsből, három Rhode Islandról és kettő Connecticutból.

Egy érmét Észak-Karolinában is találtak, ahol a kalóz emberei először szállhattak partra.

Sarah Sporman connecticuti régész szerint a kalóz emberei közül voltak, akik letelepedtek és beilleszkedtek New Englandben. Erre utal szerinte az is, hogy az egyik érmét 2018-ban egy 17. századi farm területén találták meg.

Korábban hírt adtunk arról, hogy április elseje a tréfálkozás, bolondozás napja. Nem tudni, hogy valójában honnan is származik a szokás, de több feltevés is létezik az eredetével kapcsolatban.

Továbbá emlékeztetünk arra is, hogy tömegtragédiába fulladt a volt elnök gyászszertartása Tanzániában. A szertartás már több mint egy hete, március 21-én volt.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!


Hirdetés