Karpat.in.ua
Megosztás


A koronavírus terjedése kapcsán Ukrajnában nincs napirenden a kijárási tilalom bevezetése, közölte Makszim Sztepanov, az Egészségügyi Minisztérium vezetője az Ukrajina 24 tv-csatorna adásában.

Emlékeztetett arra, hogy a kijárási tilalom bevezetése csak rendkívüli állapotban lehetséges, amellyel kapcsolatos döntést a Parlament hozza meg - írja a Karpat.in.ua.

„Soha nem beszéltünk róla. A kijárási tilalom bevezetése, még ha csupán jogilag nézzük, csak akkor lehetséges,

ha az országban szükségállapotot vezetnek be.

Létezik a szükségállapot bevezetésére vonatkozó mechanizmus, természetesen a Parlament, az elnök jóváhagyása, csak ezek után vezethetőek be az ilyen intézkedések” – mondta.

Sztepanov megjegyezte, hogy az országban bevezetett adaptív karantén eredményes. Kihangsúlyozta, hogy be kell tartani a meglévő karantén intézkedéseket.

„Most 11 megyében van adaptív karantén.

A jelenlegi helyzet alapján, a stratégiánkból kifolyólag láthatjuk az adaptív karantén tervünk hatékonyságát, mert a vírus régiónként, megyénként terjed. Először ott volt Ivano-Frankivszk és Csernyivci megyék, majd mások is csatlakozni kezdtek, ugyanakkor az első két helyszínen stabilizálódott a helyzet. Van itt még egy dolog: minden, amire szükségünk van – az érvényben lévő karantén korlátozások betartása. Amikor Kijevben a járvány szintje vörös és egyidejűleg vásárokat tartanak, az elfogadhatatlan” – mondta.